Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Greta Thunberg dansar och sjunger för första gången på scenen – se klippet

17 okt, 2021 
AvJessica Rådne
AvJessica Rådne
greta thunberg på scenen
Greta Thunberg vill tvätta bort stämpeln som ”argt barn”. Under en klimatgala i helgen tog 18-åringen för första gången ton inför publiken – med tillhörande dans!
Annons
TV: 5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom årenBrand logo
TV: 5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren

Det var under den direktsända galan Climate Live i Kungsträdgården i Stockholm som Greta Thunberg i helgen visade upp en helt ny sida. Aktivisten tog tillsammans med Fridays For Future-organisatören Andreas Magnusson, 17, ton på scenen. Jublet lät inte vänta på sig när duon framförde 80-talslåten Never Gonna Give You Up med tillhörande danssteg.

”Vi är inte bara arga barn”

Galan visades live på Aftonbladets sajt. Efter framförandet gav Greta Thunberg och Andreas Magnusson tillsammans en kommentar till tidningen, där de förklarade tanken bakom sång- och dansnumret.

Annons

– Vi har ett internt skämt inom Fridays For Future där vi alltid rick-rollar (spelar låten Never gonna give you up) till varandra. Vi ville ge andra aktivister en rolig överraskning eftersom vi vet att de har arbetat så hårt med den här konserten, sa de, och tillade:

– Vi är trots allt i grund och botten tonåringar som skojar med varandra, inte bara arga barn som media ofta porträtterar oss som.

greta thunberg skolstrejkar med sin skylt
Greta Thunbergs handmålade skylt ”Skolstrejk för klimatet” har blivit klassisk.

Fridays For Future är den globala rörelse som startades av Greta Thunberg 2018 då hon varje fredag satt utanför svenska riksdagshuset med skylten ”Skolstrejk för klimatet”. Idag strejkar elever och studenter i över hundra länder under samma paroll.

Annons

Skojfrisk jargong med aktivistvänner

Greta Thunberg har tidigare talat om hur hon och hennes aktivistvänner har en skojfrisk jargong sinsemellan. I en intervju med The Guardian från tidigare i år förklarade Greta:

– Vi är väldigt larviga. Folk kanske tror att klimataktivister är seriösa, men det stämmer inte.

Greta berättade även att de pratar dagligen med varandra över Zoom. Hon förklarade att de har kvällar då de kollar på film ihop och att de ”bombarderar varandra med meddelanden”.

– Jag har inget sug efter att festa eller dricka alkohol eller vad det nu är vanliga tonåringar gör. Jag uppskattar mycket mer att skapa grejer och att vara en nörd, förklarade hon också.

Climate Live - gratiskonsert för klimatet

andreas magnusson och greta thunberg på scenen i kungsträdgården
Greta Thunberg och Andreas Magnusson under sitt uppträdande på Climate Live-scenen i Kungsträdgården i Stockholm.

Tillbaka till galan i Kungsan. På lördagen arrangerades klimatkonserter i över 40 länder med ”målet att förena och mobilisera människor i kampen för klimaträttvisa, med musiken som verktyg”.

Annons

Förutom Greta uppträdde totalt 21 artister på scenen i Stockholms upplaga av gratiskonserten; First Aid Kit, Victor Leksell, Melissa Horn, Loreen och Silvana Imam, var några av dem.

Se när Greta Thunberg sjunger och dansar på scenen

Hur såg det då ut när Greta Thunberg tog ton? Se när hon och Andreas Magnusson sjunger och dansar till Never Gonna Give You Up i spelaren nedan:

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått
Annons