Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mello-artisten Haakon Pedersen är död – blev 64 år

11 jan, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
Artisten Haakon Pedersen är död.
Han är känd för låtar som ”Nattens drottning” och ledmotivet till Bumbibjörnarna.
Annons
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

Artisten Haakan Pedersen var född i Norge men har sedan länge varit bosatt i Sverige. Han jobbade framför allt som gymnasielärare i Karlstad men var även en känd artist.

Tävlade i Melodifestivalen

Haakan Pedersen ställde upp i Melodifestivalen två gånger på 80-talet, första gången med låten ”Bang, en explosion” 1988 och kom på en fjärdeplats. Redan året efter ställde han upp i tävlingen igen, denna gång tillsammans med artisten Elisabeth Berg och de sjöng låten ”Nattens drottning” skriven av Lasse Holm och Ingela ”Pling” Forsman. Låten slutade på en femteplats.

– Haakon har gett mig ett av mina bästa schlagerögonblick, för Nattens Drottning är en riktig Mello-klassiker. Jag DJ:ar alltid den på schlagergolv, och framöver kommer denna underbara pop-opera kännas ännu mer i hjärtat, säger Ronny Larsson, chefredaktör på tidningen QX.

Sjöng ledmotivet till Bumbibjörnarna

Framför allt känner vi igen Haakan Pedersens röst från de svenska vinjetterna till Bumbibjörnarna, Nya äventyr med Nalle Puh och Piff och Puff – Räddningspatrullen.

Haakon Pedersen tillsammans med Lotta Engberg på Liseberg 1989.
Haakon Pedersen tillsammans med Lotta Engberg 1989 på Liseberg i Göteborg.

Han spelade även in en duett med dansbandssångerskan Lotta Engberg, ”Ringar på vatten”. 2002 hörde vi hans röst tillsammans med Carl Utbult i låten ”Försök igen” till den svenska versionen av Disney-filmen De 101 dalmatinerna II - Tuffs äventyr i London.

Uppträdde 2022 med Kikki Danielsson

Så sent som på QX-galan 2022 uppträdde han tillsammans med Kikki Danielsson, Elisabeth Berg och Elisabeth Andréassen för att hylla låtskrivaren Lasse Holm, skriver Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet har Haakon Pedersen nu gått bort, Han hittades död i helgen. Dödsorsaken är ännu inte fastställd. Pedersen blev 64 år.

– Jag är bedrövad, säger Lasse Holm till Aftonbladet.

Artisten lämnar efter sig sin 17-åriga dotter född 2005.

Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022Brand logo
Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022
Annons