Vinterprogrammen i Sveriges Radio började redan 1969. Då som ett svar på den ökade konkurrensen från tv-kanalerna. Sedan 2008 har Vinterpratarna hållit till i P1. Konceptet är enkelt. Det är precis som Sommar i P1 fast under en annan årstid. Och det är lyssnarna som har fått välja bland tidigare sommarvärdar för att utse årets vinterpratare.

Sara Danius, tidigare ständig sekreterare Svenska akademien

Som ständig sekreterare i Svenska akademien fanns Sara Danius mitt i stormens öga när det blåste som mest kring institutionen. Hennes öppna sommarprat var tveklöst en av sommarens mest uppmärksammade. Bild: IBL

En av de mest uppmärksammade sommarpratarna i år var Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien. I sitt sommarprat berättade Sara Danius om tumultet i akademien från sin horisont. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Jag blev förvånad och överväldigad. Att så väldigt många hade lyssnat och blivit starkt berörda, säger Sara Danius som nu återkommer som vintervärd.

Programförklaringen är ”Sara Danius om högt och lågt, och vad som hände sedan”. Det kommer bland annat att handla om nobelfestklänningar.

– Sedan blir det något mycket högt också, säger Sara Danius till P1.

Sara Danius Vinter sänds 25 december.

Vintrepratare Katarina Wennstam

Sommarpratare somåtervänder i etern i vinter. Författaren och journalisten Katarina Wennstam. Bild: IBL

Bland de färgstarka favoriterna finns till exempel författaren och journalisten Katarina Wennstam som hade ett mycket uppmärksammat sommarprat tidigare i år. Programmet var inget för en småmysig stund i hängmattan utan snarare en tankeväckande kommentar till mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin egen sexualitet. Ett brandtal, enligt DN.

En av meningarna fäste speciellt och fick spridning, ”en kvinna som vill, ligger inte still”.

Ett självklart konstaterande, enligt Katarina Wennstam som tänker låta sitt vinterprat ta vid där hon slutade i somras.

– Jag har en del kvar som jag ville ha sagt.

Katarina Wennstams Vinter sänds 1 januari 2019.

Mikkey Dee Scorpions

Mikkey Dee på sin naturliga arbetsplats bakom trummorna i Scorpions. Foto: IBL

Trummisen och Göteborgaren Mikkey Dee återkommer också från årets sommarvärdar. Mikkey Dee, som för närvarande spelar med tyska hårdrocks-ikonerna Scorpions, kunde dela med sig av en unik inblick i sin värld. Framförallt med berättelser från åren med Motörhead och bandets ledare Lemmy Kilmister.

Inför vinterpratet har han varit lite orolig att det inte finns mer att berätta. Men vid närmare eftertanke finns det guldkorn kvar.

– Under alla dessa år och tusentals gig man gjort. Klart att det händer grejor, säger Mikkey Dee under presentationen i P1.

Mikkey Dees Vinter går att höra 28 december.

David Eberhard, Vinterpratare

David Eberhard, Vinterpratare i P1 2018. Bild. IBL

Psykiatrikern, författaren och föreläsaren David Eberhard berättade i Sommar i P1 om sin egen väg i livet. Han passade på att sätta Sverige i terapisoffan med konstaterandet:

”Vårt omhändertagande välfärdssamhälle riskerar att bli meningslöst när vi inte längre behöver kämpa för vår överlevnad”.

David Eberhards Vinter sänds 27 december.

Övriga vinterpratare: 

Tomas Sjödin

Tomas Sjödin Vinterpratare 2018

Författare, pastor, föreläsare. Är vintervärd för sjätte gången, hans program sänds på annandagen, den 26 december.

Tommy Ivarsson

Mannen bakom Jontefonden, En stiftelse för barn och ungdomar som väntar på eller har genomfört en transplantation, och deras syskon. Tommy Ivarsson som röstades fram som lyssnarnas sommarvärd 2017 vinterpratar den 29 december.

Hanna Hellquist

Uppskattad journalist och krönikör som ursprungligen kommer från Karlstad. Skapade debatt tidigare i år då hon skrev om sin barnlängtan i Dagens Nyheter.

Hanna Hellquists Vinter sänds den 30 december.

Olof Röhlander

Coach och föreläsare och dessutom aktuell med podcasten ”En blandning av sött och salt” som han har tillsammans med sin svärfar Lasse Berghagen. Olof Röhlander vinterpratar på nyårsafton, den 31 december.

Vinter i P1 sänds klockan 13.00 från juldagen 2018 till nyårsdagen 2019.

Foto: IBL, Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Läs även:
Mokkasin: Tidernas vackraste sommarprat?

Katarina Wennstam: ”Mina väninnor är ett oerhört stöd”

Mest läst