Den har hållits hemlig in i det sista. Men nu är den avslöjad: Menyn för Nobelfesten 2019.

Det är den prisbelönta kocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos som tagit fram menyn.

Konditorn Daniel Roos står för efterrätten.

Menyn på Nobel 2019

– Vi fokuserar på svenska producenter och råvaror. Dessutom försöker vi nyttja hela råvaran för att minska på svinnet. Använder vi till exempel morot försöker vi också använda skalet och blasten på olika sätt. Man kan göra ett pulver eller en sås på skalen och garnera med blasten. Det pratas ibland om nose-to-tail-matlagning, alltså att man använder hela djuret, men vi har valt att tänka root-to-top i stället, har Gibrand sagt till Dagens Nyheter om sin skapelse.

Nobel meny 2019 sebastian gibrand

Sebastian Gibrand står bakom menyn på Nobel 2019

I intervjun berättar han om arbetet med matsvinn.

– Det finns både fördelar och nackdelar. Till fördelarna hör att man väldigt exakt kan räkna ut hur mycket som går åt, eftersom man vet exakt hur många gäster det blir. Men om man lagar mat på restaurang finns en större flexibilitet. Det som inte kommer till användning i dag, kan man kanske göra något med imorgon.

Nobelmenyn 2019

Förrätt: Kalixlöjrom med gurka, inlagd kålrabbi, krämig dill- och pepparrotsås.

Huvudrätt: Anka fylld med svart trumpetsvamp, citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, inlagd gulbeta och anksås. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök.

Efterrätt: Hallonmousse, torr chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Text: Johannes Selåker, Foto: TT

Läs mer: 

5 minnesvärda ögonblick från Nobel 2019

Gästernas klänningar på Nobel 2019 – se bilderna här

Prinsessornas klänningar på Nobel 2019