Carina Bergfelt och Anders Tegnell är populära drömgäster på julbordet 2020.

När knappt 1200 svenskar svarade på frågan Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord? i Livsmedelsföretagens stora julundersökning 2020 svarade absolut flest deltagare Anders Tegnell. Att valet föll på statsepidemologen är kanske ingen större överraskning.

Jonas Sjösted och Carina Bergfelt på delad andraplats

– Även om jag tror att de flesta helst av allt skulle vilja slippa prata mer om coronamutationer, smittspridningsteorier eller ytterligare restriktioner, kan jag förstå att man gärna skulle bjuda in årets i särklass mest omtalade svensk till sitt julbordsfirande., säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

På en delad andraplats kommer Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt och SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfelt. På tredje plats hamnar Sven Melander, på plats 4 Anders Hansen och på delad plats 5 står David Sundin och Mia Skäringer.

– Men, fortsätter Jimmy Sandell, det vanligaste svaret på frågan är faktiskt ”Ingen”, något jag tror att Anders Tegnell uppskattar och som inte är så konstigt. Julen är en tid som man först och främst vill fira med nära och kära, särskilt i år.

Svenskarnas favoriträtt på julbordet 2020

Jimmy Sandell konstaterar att all den tid vi (ofrivilligt) spenderat hemma i år har lett till en ökning av saftande, syltande, odling och bakning. Och det återspeglas nu i undersökningens olika resultat.

– I kris söker vi trygghet och där har maten genom alla tider spelat en viktig roll. Inför årets julhelg tror jag behovet av vardagseskapism är större än någonsin och att vi längtar efter att sätta guldkant på tillvaron med ett lyxigt och traditionsenligt julbordsfirande, säger Jimmy Sandell.

Precis som i tidigare års undersökningar fick deltagarna även svara på frågor kring maten och drycken på julbordet.

På frågan om vilken som är favoriträtten svarar 25% julskinka följt av: Janssons frestelse (16%), sill (12%), lax (8%) och köttbullar (5%). Populäraste drycken till julmaten är tveklöst julmust (76%) och julöl (46%).

Topplista drömgäster vid julbordet 2020

Så vilka andra kända svenskar önskar vi ha till bords i jul? Se hela topp 10 nedan, där tre av platserna delas lika mellan två kändisar.

  1. Anders Tegenell, 9%
  2. Jonas Sjöstedt & Caria Bergfeldt, 8% vardera
  3. Sven Melander, 7%
  4. Anders Hansen, 5%
  5. David Sundin & Mia Skäringer, 4% vardera
  6. Jonas Gardell & Greta Thunberg, 3% vardera
  7. Laleh, 2%

Foto: TT

Källa: Livsmedelsföretagen

LÄS MER:

Varför dricker vi julmust i Sverige? Historien bakom traditionen

Här kan du äta julbord i Stockholm, Göteborg och Malmö 2020

Fira jul under corona – det här ska du tänka på