Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Heder på Viaplay – en serie med Anja Lundqvist och Eva Röse

26 aug, 2019 
AvEmma Castman
Alexandra Rapaport, Eva Röse, Julia Dufvenius och Anja Lundqvist
Heder är ny svensk thrillerserie som beskrivs som en mix mellan Män som hatar kvinnor och Sex and the City. Hör huvudrollsinnehavarna Alexandra Rapaport, Eva Röse, Julia Dufvenius och Anja Lundqvist berätta om skapandet av serien – vars mål är att göra världen till en bättre plats för kvinnliga våldsoffer.
Annons
Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius om visionen bakom tv-serien HederBrand logo
Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius om visionen bakom tv-serien Heder

Alexandra Rapaport, Eva Röse, Julia Dufvenius och Anja Lundqvist spelar tillsammans huvudrollerna i Heder. En ny svensk thrillerserie som har premiär på Viaplay den 30 augusti i år.

Serien handlar om fyra toppadvokater ”med ett brinnande engagemang för kvinnors upprättelse” – och ett gemensamt mörkt förflutet som gör det svårt för dem att navigera i en bransch där fall med kvinnliga brottsoffer ofta prioriteras bort till förmån för viktigare saker. Frågan är hur långt de är beredda att gå för att bevara sin allra mörkaste hemlighet?

– Vi är fyra kvinnor som kan dö för varandra. Som är sammansvetsade av vårt förflutna och som kämpar för våldsoffer och för moderniserandet av lagar som påverkar de mest utsatta i samhället, säger Anja Lundqvist, och Julia Dufvenius tar vid:

– Vår ambition är att man ska vilja hänga med de här kvinnorna och snacka med dem. Vilja vara där de är.

Heder vill förändra bilden av kvinnlig vänskap

Serien fokuserar på frågor om hot och hat mot framgångsrika kvinnor och sexualbrott – aktuella ämnen som sätter fingret på mycket av det som samhällsdebatten har cirkulerat kring de senaste åren. Därtill har skådespelarna arbetat för att ge liv åt en ny bild av kvinnlig vänskap, kvinnligt kollektiv och kvinnor i yrkeslivet – en bild som varken gestaltas med kindpussande och fnitter eller en jag först, jag är viktigast-approach.

Annons

– När man tittar på den här serien vill jag att man ska bli underhållen och tänka ”jaha, kan det vara på det sättet också, kan en kvinna göra så”. Vi är som människor ofta är, vi gör fel. Och kan be om ursäkt för det. Min ambition är man ska känna spänning, och att man ska sitta hemma och klura på hur allt hänger ihop. Sen är min förhoppning att vi ska bredda kvinnors tillåtelse att få vara mer människor. Inte objekt, utan subjekt, säger Julia Dufvenius.

Eva Röse, Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius i Heder
Heder är skapad och samproducerad av Sofia Helin, Alexandra Rapaport, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius. Foto: Johan Paulin

– Den här serien ska man titta på om man är intresserad av nytänkande dramatik, om man tycker att det är häftigt med en historia som är skapad av, och vänder sig bland annat till, kvinnor. Vi är 50 procent av befolkningen, och vi vill att våra berättelser ska berättas, helt enkelt, säger Eva Röse och fortsätter:

Annons

– Jag tycker att det här är ett mäktigt projekt. Det är spännande, det är roligt och det är smart.

Kvinnor får inte lika stort utrymme i svensk film

Både Alexandra Rapaport, Eva Röse, Julia Dufvenius och Anja Lundqvist har varit aktiva som skådespelare under flera år. Ändå har de inte fått möjligheten att arbeta tillsammans förrän nu. Anledningen? Gestaltandet av kvinnor i svensk film har inte fått lika stort utrymme som gestaltandet av män.

– Vi har längtat efter att få jobba tillsammans länge. Anja och Eva har jag känt i 25 år och Julia, som är min allra bästa vän, har jag känt i 15 år. Det är så underbart att få möta andra kvinnor framför kameran, för annars möter vi bara män – faktiskt. Kvinnorollen är ofta relaterad till en man, men så är det inte här. Och det är ljuvligt. Det är rakt och det är tydligt, det är inga märkliga underströmmar utan det är väldigt effektivt och kreativt, säger Alexandra Rapaport, och Anja Lundqvist fortsätter:

Annons

– Traditionellt sätt har det ju sett ut som så att män har skrivit, producerat och spelat huvudrollerna. Men den här gången är det inte så. Det är viktigt att skriva nuet och historien ur många olika människors perspektiv. Det kan inte bara vara från de rikaste och vitas håll. Eller från de mer priviligierade. Nu berättas den här historien och det är grymt för alla.

Foto: Jessica Gow/TT

Läs mer:

Annons