Skådespelaren och regissören Helena Bergström, 57 år, har tidigare pratat om hur hon omfamnar åldrande samt sina rynkor och skavanker. Det pratar hon även om när hon gästar Renées brygga i Tv4.

Har haft en gnagande oro sedan hon var liten

Men även om hon just åldras med ro så finns det annat hon ständigt oroar sig för, berättar hon i programmet:

– Det har funnits sen jag var liten. En gnagande oro. För nära och kära framför allt. Och det är något som jag jobbar dagligen med. Att försöka slippa det här påslaget med "Vad gör de nu?" Jag har ju vuxna barn, jag kan inte hålla på att ringa hela tiden.

Svenska kändisparen som har hållit ihop riktigt länge

Jobbet har blivit en frizon, från oron

Hon berättar också att teatern har blivit en slags frizon från oron. En plats där Helena kan släppa tankarna en stund.

– När jag spelar en föreställning så vet jag att från nu och två till tre timmar framåt så är jag i den världen. Då går jag in i personen som jag spelar. Då kan det andra få försvinna.

Kanske är det delvis den här oron som gör att Helena Bergström pratar med sin man Colin Nutley i telefon 30–40 gånger om dagen. Och säger "I love you" i varje samtal.

Helena Bergström

Stallet har också blivit en tillflyktsort

Ett annat sätt att koppla av har för Helena Bergström varit ridning.

– Det har varit min tillflyktsort kan man säga. Och som vuxen blev det ett sätt att fullkomligt koppla bort allt annat. Alla krav och sådant. Jag tycker det är så med djur överhuvudtaget, kommunikationen är jag så fascinerad av. Och de dömmer aldrig.

En av de saker som Helena Bergström säger att hon kan bli väldigt trött på är sig själv. Kanske främst hennes behov av att alltid lyfta konflikter till ytan och säga ifrån.

Helena Bergströms stora lycka – efter tragiska bortgången

– Jag har straffat mig själv för att jag har varit den personen som inte kan hålla käften. Jag har tänkt "Men Helena, vafan kunde du inte hålla käften för?" "Varför kunde du inte ta ett steg tillbaka? Ta det där andetaget." Andas man en gång så skulle man kanske hitta en annan väg – som varit lite lättare.

"Det är mycket arbete med mig själv, att hitta inre lugn"

Sin oro säger Helena Bergström att hon kommer att fortsätta jobba med även framöver. På frågan om hur hon ser på framtiden svarar hon:

– Det är mycket arbetet med mig själv, att hitta ett inre lugn. Och sen vill jag fortsätta jobba som jag gör. Få regissera och spela – blanda.

Helena Bergström om åldersfixeringen

I Renées brygga pratar även Helena Bergström om åldersfixeringen i hennes bransch och runt om i samhället.

– Men man kan ju inte fajtas det naturliga. Vi lever i ett samhälle där det finns en galen jakt på ungdom, att vara för evigt ung, säger hon i programmet.

Helena Bergström säger själv att hon är bekväm med att åldras.

– Jag tycker att erfarenhet är något man ska premiera. Och jag tycker faktiskt också, att bli äldre, det är väldigt skönt, säger hon nu.

Källa: Renées brygga, Tv4 Foto: TT

Julia Roberts ilska över den sexistiska frågan

Mer läsning

Femina