Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Henrik Schyffert: Därför slutade jag diskutera invandring och feminism

03 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografFredrik Sandberg/TT
Henrik Schyffert har varit en flitig debattör i det allt mer polariserade Sverige, och stått upp för både feminism och antirasism.
Men i Renées bryga konstaterar komikern att han har slutat diskutera ämnena – för att hans barn utsattes för fara.
– De vann. De var i trappen och klottrade mina barns personnummer. Då tänkte jag ”nu är det inte värt det”, säger han.
Annons
Henrik Schyffert om nättrollen: ”Jag gav upp, de vann”Brand logo
Henrik Schyffert om nättrollen: ”Jag gav upp, de vann”

Henrik Schyffert har under flera år använt sina plattformar för att lyfta frågor om antirasism och feminism, och gjorde till och med en humorshow om den ökade polariseringen och rädslan i samhället – hyllade Var inte rädda.

Men nu har han bestämt sig för att inte ta de diskussionerna mer.

I onsdagens säsongsfinal av Renées brygga på TV4 berättar han om beslutet att ge upp kampen mot rasister, efter att Renée Nyberg undrar vad som väcker mest känslor på sociala medier.

– Feminism är det också väldigt mycket åsikter om, säger Henrik Schyffert när den andra gästen Malin Persson Giolito säger invandring.

– Vad är det då med dig som gör att du vågar ge dig ut i dem debatterna, undrar Renée Nyberg och vänder sig till Schyffert.

Henrik Schyffert: Jag gav upp mot trollen

Komikern berättar då att han efter sina diskussioner hade personer som var hotfulla mot hans barn, och att han då drog sig tillbaka.

Annons

– Jag har lagt av, jag gav upp. De vann. De var i trappen och klottrade mina barns personnummer. Då tänkte jag ”nu är det inte värt det”, så då slutade jag. Då vann de, säger han i TV4-programmet.

Henrik Schyffert menar att hans debatterande ändå inte gör någon riktig skillnad, eftersom folk inte ändrar åsikt ändå.

– Jag gör ju ingen skillnad. De som inte tycker som jag byter ju ingen åsikt för att jag skriver det, de blir om möjligt ännu mer förankrade. Det fyller ingen funktion. Jag predikar för kören. De som gillade mig innan gillar mig lite mer, men man får inga nya fans. De som inte tycker som jag borrar ju bara ner hälarna ännu mer i myllan. Att argumentera med de där är som att brottas med en gris – båda blir geggiga och förlorar, men grisen tycker det är kul.

Annons