Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Historien bakom kungafamiljens sommarparadis

12 jul, 2022 
AvMichaela Mastad
FotografJonas Ekströmer/The Royal Court of Sweden
Kungafamiljen
Att spendera sommaren på Solliden är en tradition för kungafamiljen och genom åren har slottet bara blivit större. Men historian bakom slottet sträcker sig långt tillbaka i tiden.
Annons
VIDEO: Kungliga skilsmässor som skapat rubrikerBrand logo
VIDEO: Kungliga skilsmässor som skapat rubriker

Kungen har spenderat många somrar på Öland som ung och han har beskrivit Solliden som ett stycke kulturarv som han känner mycket varmt för. Och historian bakom sommarparadiset sträcker sig långt tillbaka i tiden, enligt Expressen.

– Det byggdes av min farfars mor, drottning Victoria, och stod färdigt 1906. När min farfars far, Gustav V, gick bort år 1950, fick jag ärva slottet. Min ambition är att förvalta Solliden så att kommande generationer också får uppleva denna unika miljö, ska kungen ha sagt om slottet.

Kungfamiljen på Solliden.
Hela kungafamiljen är samlade på Öland.

Solliden sträcker sig tillbaka till 1800-talet

Men det är inte bara vår nuvarande kungafamilj som har tagit del av det underbara slottet. Det var redan på 1800-talet som historien om slottet började forma sig. När kronprins Gustaf av Sverige, som senare skulle komma att bli kung Gustaf V, gifte sig med den tyska Victoria av Baden.

Annons

Efter vigseln fick makarna tre barn, prinsarna Gustaf Adolf, Wilhelm och Erik – men tyvärr så höll inte Gustaf och Victorias kärlekssaga länge. En anledning till detta sägs ha varit Victorias svaga hälsa. Drottningen trivdes inte i det nordiska kalla klimatet och istället tillbringade hon vintrarna utomlands i värmen för att kurera sig.

Drottning Victoria valde Öland

Det var på det italienska Capri som Victoria hittade sin inspiration till att bygga Solliden. Eftersom hon spenderade somrarna hemma i Sverige så ville hon ha sin egna sommaroas, men Stockholm, med sin fuktiga och svala luft, dög inte. Och Drottningens val föll på Öland.

Annons

– Här kan man ju andas, ska Victoria ha sagt vid ett av sina besök på Öland, enligt Sollidens slott.

Kort därefter äskade drottningen pengar från Sveriges riksdag för att bygga sitt sommarparadis på Öland. När drottning Victoria dog ärvde kung Gustaf V Solliden, och när han gick bort hade han testamenterat slottet till kronprinsen Carl Gustaf. Nu 122 år senare står slottet fortfarande kvar och det används lika flitigt av kungligheterna.

kungafamiljen
Varje år den 14 juli firar man Victorias födelsedag på Solliden.

Så bor kungafamiljen på Solliden idag

Även om huvudbyggnaden är sig lik utvändigt så har mycket hänt sedan kungen fick ta emot arvet. Eftersom både familj, vänner och släktingar ska få plats så har ändringar gjorts. Och nu när kungabarnen har skaffat egna familjer så har de också fått lämna huvudbyggnaden bakom sig för mer privata bostäder på Solliden.

Annons

Nära slottet finner vi Kavaljershuset som är flera hundra kvadratmeter stort. Idag boar både prins Carl Philip och prinsessan Madeleine med familjer in sig i Kavaljershuset när de är på besök.

En bit bort från både slottet och Kavaljershuset, vid havet, finner vi Villa Skönvik. I den 328 kvadratmeter stora villan bor kronprinsessan Victoria med prins Daniel, prinsessan Estelle och Prins Oscar. Huset ligger i ett vackert grönområde med en lyxig pool som man kan svalka sig i.

Kungen och drottningen
Kungen och drottningen inviger ett trädgårdshus på Sollidens slott.
SE OCKSÅ: Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparetBrand logo
SE OCKSÅ: Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparet
Annons

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons