10 serier med högsta betyg på IMDb
Slå på ljud

Under tio års tid spred mannen som kallades för Golden State Killer skräck i Kaliforniens invånare. Brottslingen, en seriemördare och våldtäktsman, valde ut sina offer med en skrämmande plan – att övervaka dem konstant för att sedan ta sig in i deras sovrum nattetid.

Totalt tros Golden State Killer vara skyldig till minst 12 mord och över 50 våldtäkter mellan åren 1976-1986, en massiv brottsutredning som skulle förbli olöst i 40 år.

Under 2000-talet blev journalisten Michelle McNamara besatt av fallen och arbetade outtröttligt för att lösa gåtan som gäckat polisen i så många år. Under arbetet med boken I’ll Be Gone in the Dark, där hon intervjuade vittnen och överlevande offer, drabbades hon av svår ångest och började äta sömntabletter för att få vardagen att fungera. 2016 tog hon en oavsiktlig överdos av tabletterna och avled, utan att ha skrivit färdigt sitt livsverk.

Två månader efter att den bästsäljande boken färdigställts postumt greps slutligen Golden State Killer av polis, tack vare DNA-bevisning.

En bild på boken I'll Be Gone in the Dark av Michelle McNamara.

I’ll Be Gone in the Dark färdigställdes efter Michelle McNamaras död.

Ny dokumentär om Golden State Killer

Nu har berättelsen om en av USA:s värsta våldtäktsmän och mördare blivit tv-serie. I sommar släpps I’ll Be Gone in the Dark på HBO, en ny true crime-dokumentär i sex delar om den omtalade utredningen:

I’ll Be Gone In the Dark är en skildring av en kvinnas outtröttliga jakt på en förbrytare och hennes försök att tvinga fram den namnlösa brottslingen i ljuset. Samtidigt är det en sann och brutal berättelse om en våldtäktsmans och mördares kallblodiga cynism”, skriver HBO Nordic i ett nytt pressmeddelande. 

Då har I’ll Be Gone in the Dark premiär på HBO

Bakom serien står den Oscars-och Emmybelönade regissören Liz Garbus, som bland annat skapat dokumentärerna Who Killed Garret Phillips? och What Happened, Miss Simone?

Den nya dokumentären har premiär på HBO Nordic den 29 juni 2020 – missa inte det!

Se teasern till I’ll Be Gone in the Dark:

Foto: HBO//TT//Jeff Chiu

LÄS MER: 

Dplay släpper ny dokumentär om Tiger KingSurviving Joe Exotic

Såld på Tiger King? Här är 8 galna true crime-tips på Netflix

Innocence Files är Netflix nya true crime-serie som du inte vill missa

Mest läst