Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Irma Lehtosalos beslut att bli nykter – för barnbarnen

26 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTV4.
Marko ”Markoolio” Lehtosalo och hans mamma Irma hjälps åt att renovera Irmas hus i TV4-programmet Marko & Irma.
Där berättar Irma också om uppbrottet och flytten som krävdes för att hon skulle lämna sitt destruktiva drickande bakom sig och bli nykterist.
– När jag flyttade hit tänkte jag att mina barnbarn aldrig skulle se mig full. Vi måste sluta dricka, säger Irma i programmet.
Annons
Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändratsBrand logo
Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändrats

Marko Lehtosalos mamma Irma har snabbt blivit en omtyckt tv-profil i TV4-programmet Marko & Irma, där artisten hjälper sin mamma att renovera hennes hus på Ingarö utanför Stockholm. I programmet är det tydligt att mor och son har en fin relation, men historiskt har den inte varit utan komplikationer. Under många år var Irma Lehtosalo alkoholiserad, något Marko bland annat berättat om i sitt Sommar i P1.

I Marko & Irma berättar de två om Irmas långa resa för att hamna i huset, vilket också är platsen där hon bestämde sig för att bli nykter. De två hade först letat hus i Stockholmsområdet utan att hitta något bra, och när Irma besökte vänner i Kramfors bestämde hon sig för att flytta dit i stället.

Annons

– Min syster skulle precis få barn så jag sa att du ska ju få barnbarn och kommer inte att kunna träffa dem så mycket. Men hon sa att hon ville bo i hus, säger Marko i Marko & Irma.

Slutade dricka för barnbarnen

Men med långt till sina barn och barnbarn fortsatte Irmas destruktiva drickande, och i sju år levde hon i Kramfors tillsammans med en man som delade hennes alkoholism.

– Han hittade inget jobb. Marko betalade allt, mat och allt. Men sedan ville Marko att jag skulle flytta närmare, berättar Irma Lehtosalo.

Det var till slut Markos dåvarande fru som övertalade Marko att återigen försöka köpa ett hus till Irma i Stockholm, och få bort henne från landsbygden.

När de till slut hittade huset på Ingarö bestämde sig Irma för att bli nykter för sina barnbarns skull – men hennes partner hade inga intressen av att sluta dricka.

– När jag flyttade hit tänkte jag att mina barnbarn aldrig skulle se mig full. Vi måste sluta dricka, men han tycker inte att det var okej. Men då sa jag att då är det lika bra att du går härifrån. Då flyttade han till Finland, berättar Irma i programmet.

Irma Lehtosalo.
Irma Lehtosalo i Marko och Irma.
Därför slutade Lars Lerin dricka: Jag blev en terrortypBrand logo
Därför slutade Lars Lerin dricka: Jag blev en terrortyp
Annons