Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

James Cameron motbevisar omtalade teorin om Titanic: Jack behövde dö

19 dec, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Jack och Rose i Titanic
James Cameron har tröttnat på att behöva förklara varför Jack inte bara kunde kravla sig upp på dörren i slutet av Titanic.
Därför har han tagit in experter för att se om både han och Rose kunnat överleva i det iskalla vattnet.
– Han behövde dö, slår regissören fast.
Annons

De har gått 25 år sedan James Camerons succéfilm Titanic kom. Och trots att tiden gått, är det en fråga som fortsätter att gäcka tittarna – och regissören själv: Varför klamrade inte Leonardo DiCaprios karaktär Jack upp på dörren som Rose (spelad av Kate Winslet) låg på?

Leonardo DiCaprio och Kate Winslets relation idag – 25 år efter TitanicBrand logo
Leonardo DiCaprio och Kate Winslets relation idag – 25 år efter Titanic

De som minns den klassiska och hjärtskärande scenen i slutet av filmen, efter den stora tragedin med oceanångaren, vet att Rose tagit sig upp på en en stor dörr som flyter runt i vattnet. Jack, å andra sidan, ligger kvar i vattnet ett tag innan han släpper taget om kärlekens hand och sjunker mot havets botten.

Många som sett scenen menar på att hans död är onödig, och att han hur lätt som helst skulle få plats bredvid sin älskade. Det har rört upp känslor, så pass mycket att regissören James Cameron än i dag får frågor om varför Jack inte överlevde.

Annons

Därför fick Jack inte plats på dörren i Titanic

När frågan än en gång kommer på tal berättar Avatar: The way of water-aktuella regissören att han håller på med en dokumentär som ska bevisa att han gjorde rätt.

– Vi har gjort en grundlig vetenskaplig analys med en hypotermiexpert som återskapat dörren från filmen. Vi tog två stuntpersoner med samma kroppsmassa som Kate Winslet och Leo DiCaprio och satte sensorer överallt på dem och i dem, och vi lade dem i isvatten och vi testade ifall de kunde ha överlevt med några olika metoder, säger han och fortsätter:

– Och svaret var att det inte fanns en chans att de båda kunde ha överlevt. Bara en kunde överleva, säger James Cameron till Toronto Sun.

James Cameron roas inte av Titanic-fansens frågor om Jack, Rose och dörren.
James Cameron roas inte av Titanic-fansens frågor om Jack, Rose och dörren.

Förutom att det rent logistiskt inte skulle gå, var det även nödvändigt för dramaturgin i filmen att Jack dog, menar Cameron.

Annons

– Han behövde dö, det är som Romeo och Julia. Det är en film om kärlek och uppoffring och moral. Kärleken mäts i uppoffringen.

Resultet av undersökningen kommer att släppas på alla hjärtans dag nästa år, i samband med filmens 25-jubileum.

– Efter 25 år kommer jag kanske, kanske inte behöva höra något mer om det här, säger han med ett skratt.

Kate Winslet teori: Hade fått plats

En annan person som nyligen fått frågan om scenen är Kate Winslet, också hon aktuell i Avatar-uppföljaren.

– Jag vet väl för fan inte, det är svaret, säger hon i podcasten Happy, sad, confused.

– Det enda jag kan säga är att jag har en ganska bra förståelse för hur vatten fungerar. Jag paddelsurfar, dyker och kitesurfar. Och om du ställer två vuxna på en SUP så blir den genast extremt instabil. Det är en sak som är säker, fortsätter hon.

Kate Winslet ger sig ändå på en gissning om hur hon tror att det hade gått om Jack kravlade sig upp.

– Jag måste vara ärlig. Jag tror faktiskt inte att vi hade överlevt om vi båda var på dörren. Jag tror att han hade fått plats, men sen hade den kantrat och det hade inte varit hållbart. Så ni hör det här först: Ja, han hade fått plats, men dörren hade inte fortsatt flyta.

Foto: TT

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons