Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jamie, 20, föll från en klippa – överlevde mirakulöst

28 jun, 2021 
AvVeronica Henriksson
Jamie från USA föll från en klippa
När 20-åriga Jamie gav sig ut i Europa för att upptäcka världen, fick hennes resa en traumatisk vändning som kunde kostat henne livet. Läs hennes historia och vägen tillbaka – mot alla odds. Varning för starka bilder!
Annons
Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världenBrand logo
Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världen

Att backpacka jorden runt är mångas dröm – och 2018 blev drömmen verklighet för då 20-åriga Jamie som gav sig ut på sin första soloresa i Europa. Jamie, som ursprungligen är ifrån Massachusetts, USA, beskriver sig själv som en orädd person som älskar äventyr. Men den 20 juni 2018 förändrades hennes liv för alltid och äventyret som hon så länge hade längtat efter blev istället en kamp mellan liv och död.

Det var när Jamie kom till Cinque Terre i Italien, som hon av en slump stötte ihop med Brad, en person som hon tidigare hade umgåtts med under resan. Vännerna blev såklart eld och lågor över att deras vägar hade mötts igen och gav sig genast ut på nästa äventyr – klipphoppning. Men ett hopp räckte för att förändra hennes liv för alltid.

Annons

"Jag gjorde massor av olika saker jag aldrig hade gjort förut och ville verkligen testa klipphoppning! Vi klättrade upp för klipporna och jag tänkte inte ens på vad jag gjorde. Jag räknade 1-2-3 och skulle hoppa, och jag hoppade, men sen tvekade jag... Jag kommer ihåg att jag tänkte för mig själv 'åh nej, jag hoppade. Jag kommer att göra illa mig ordentligt nu'."

Istället för att hamna graciöst i vattnet tvekade alltså Jamie mitt i hoppet från de dryga 20 meter höga klipporna. Vilket resulterade i att hon kastades mellan stenarna likt ett flipperspel, för att sedan falla handlöst ner i vattnet.

Jamie hoppar från en klippa

"Allting hände i slowmotion och jag minns det som om det vore i går. Jag visste när jag hoppade att jag skulle göra mig illa, men allt jag försökte tänka på var att inte slå i huvudet. Jag kommer också ihåg att jag tänkte att 'så fort jag kommer ner i vattnet kommer folk att se mig och rädda mig. Allt du behöver göra är att simma upp till ytan', säger hon i en TikTok-video.

Annons

Jamie lyckades ta sig upp till ytan och många människor var snabbt på plats för att hjälpa henne. Alla var i chock över vad som precis hade hänt, och hur Jamie ens kunde vara vid medvetande efter det kraftiga fallet.

"Jag såg min fot och den var bokstavligen talat delad på mitten. Jag minns också hur jag kollade upp och såg alla personer på klipporna som stod och kollade ner på mig. En kille ringde efter helikopter och en frågade om jag ville ringa någon. Jag var helt borta och ringde pappa och sa 'Hej pappa, jag bröt precis båda mina ben'. Det kommer en helikopter och hämtar mig och tar mig till sjukhuset."

Jamie hoppade från en klippa och överlevde mirakulöst

Mirakulöst nog klarade sig Jamie från att slå huvudet, men skadorna i kroppen var desto värre. Hon hade fått frakturer i flera ryggkotor, hennes fot var delad på mitten och hon hade också brutit flera olika ben i kroppen och var tvungen att opereras akut.

Annons

Jamie visste inte om hon någonsin skulle kunna gå igen

"Ingen pratade engelska på sjukhuset och jag visste inte om jag skulle leva eller dö. Dom röntgade mig och gjorde massor av undersökningar och jag var knappt medveten där och då. Jag vet bara att jag tappade väldigt mycket blod."

Efter en nio timmar lång operation och fyra blodtransfusioner senare, vaknar Jamie upp, glad över att vara vid liv. Hon visste fortfarande inte om hon var förlamad eller inte, om hennes fot skulle gå att fixa, och om hon någonsin skulle kunna gå igen – men där och då var allt som betydde något att hon var vid liv och andades.

"En av de mest traumatiska upplevelserna under sjukhustiden i Italien var under den veckan som jag inte visste om jag skulle behöva amputera foten eller inte. Jag var på sjukhuset och läkarna försökte lista ut ett sätt för att kunna behålla foten och jag visste inte om jag skulle kunna gå igen. Jag visste ingenting och satt bara och storgrät dag och natt och ringde mina föräldrar och frågade om jag skulle bli frisk och bad dem bara säga åt mig att allt skulle bli bra och att jag skulle kunde ha ett liv igen. Jag var livrädd."

Annons

Jamies pappa, som fick det omtumlande samtalet från dottern när hon låg och väntade på att helikoptern skulle ta henne till närmsta sjukhus, hoppade direkt på planet till Italien. Men det dröjde nästan ett dygn innan han var framme hos Jamie, som såklart var ordentligt omskakad efter händelsen. Sedan började nästa process – att ta sig hem till USA för att kunna fortsätta kampen om att rädda hennes fot.

"I Italien satte man bara ihop min fot igen tillfälligt, men när jag kom hem skulle läkarna verkligen försöka att fixa foten. Min pappa berättade senare att han märkte, när vi var i Italien, att min fot var svart. Min hud höll på att dö och han sa i efterhand att han var helt säker på att jag skulle bli av med min fot. Efter att jag blev undersökt kom en plastikkirurg och ortoped och berättade vad som höll på att hända. Kirurgen sa att huden på min vänstra fot höll på att dö och att dom behövde ta bort huden och kanske också amputera hela foten."

Men lyckligtvis, efter ytterligare en nio timmar lång operation, lyckades läkarna rädda hennes fot genom att använda sig av muskler från hennes rygg och hud från hennes lår. Efter det väntade månader av många sjukhusbesök och år av rehabilitering.

Annons

I dag är Jamie nästan helt återhämtad och kan – mot alla odds – både gå och springa. Det hemska fallet har enligt Jamie själv, fått henne att uppskatta livet ännu mer och hon är också öppen med att berätta om hennes resa, med glimten i ögat. På TikTok har hon fått över 110 tusen följare som får följa hennes väg tillbaka, men också hennes nya äventyr. För Jamie är tydlig med att skadan aldrig kommer att stoppa henne från att leva livet.

Varning för starka bilder! Här hoppar Jamie från den 20 meter höga klippan

"Folk frågar alltid om jag skulle kunna tänka mig att klipphoppa igen och svaret är antagligen nej. Jag är ju uppenbarligen inte speciellt bra på det. Men jag har jobbat hårt varje dag de senaste tre åren för att komma dit jag är idag. Men jag gillar inte att leva i rädsla och på en resa jag gjorde tog en guide oss till mindre klippor. Jag skakade och var livrädd. Men jag gjorde det. Jag erövrade mina rädslor!"

Foto: TT, Skärmdump TikTok/jamiefb och YouTube/Trent&Allie

Annons