Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Johanna Bladh lämnade studion efter Peter Wahlbecks uttalande i Gott snack

09 dec, 2020 
AvSaga Pettersson
FotografJohan Strindberg, TT
Johanna Bladh lämnade studion efter Peter Wahlbecks uttalande i Gott snack
När Johanna Bladh skulle gästa radioprogrammet Gott snack, valde hon att lämna studion strax efter Peter Wahlbecks uttalande om våldtäkt – ett uttalande som nu fått många att reagera.
Annons
6 kändisar som sagt ifrån vid sexistiska frågorBrand logo
6 kändisar som sagt ifrån vid sexistiska frågor

I början av veckan skulle Johanna Bladh, som på sina sociala medier kämpar för kvinnors rättigheter, gästa radioprogrammet Gott snack för att debattera om kvinnohat i reality-tv. Men väl i studion i väntan på att få gå live beslöt hon sig att lämna, efter att komikern Peter Wahlbeck som gästade programmet precis innan uttalat sig om att många kvinnor ljuger om att ha blivit våldtagna. Något som nu blivit uppmärksammat av många.

Peter Wahlbecks uttalande om kvinnor som ljuger om våldtäkt

Johanna Bladh filmade komikerns utläggning, där vi bland annat hör honom säga:

– Det är ett jävla stort problem med tjejer som är med killar, nu med de här nya samtyckesregler och skit, då åker killarna dit så in i helvete om tjejerna naglar fast dem efteråt. De är ihop med någon annan och så ’åååh, han våldtog mig’. Varför det då? ’Jag är ihop med en annan nu, jag ångrar mig den kvällen’, säger han och fortsätter:

Annons

– Det är något som du här i Gott snack-radio borde syssla med, gå upp på häktet i Stockholm här och snacka med hur det är många killar som sitter fast där, för att tjejer i efterhand har ångrat sig och anmält dem för våldtäkt.

Killarna som driver Gott snack ifrågasätter hur vanligt det är och om det finns någon data på det, varpå komikern svarar:

– Det är jävligt vanligt ska du veta, säger han och fortsätter:

– Jag sitter ju inte här och har någon jävla statistik men jag har ju hört många föräldrar som har ungdomar, killar, som varit med tjejer på olika fester, och sen har tjejerna ångrat sig och anmält dem för våldtäkt. Ord står mot ord, och då är det tjejens ord som gäller.

De som driver radioprogrammet förklarar att de inte håller med om att de tror att det är jättevanligt, men Peter Wahlbecks påståenden bemöts också med en del skratt. Johanna publicerade videorna i ett inlägg på sin Instagram, som nu har delats av tusentals.

Stöttas av tusentals efter sitt agerande

Bland kommentarerna till Johannas inlägg dyker flera kända personer upp som stöttar Johanna i beslutet att lämna studion.

Annons

”Wwwttffffff??!!! Starkt att lämna! Fyfan vilken jobbig situation för dig att sitta där, otroligt obehaglig stämning. All kärlek till dig”, skriver Zara Larsson.

”Jag SPYR! Jag vet inte ens vad man ska säga, så jäkla starkt och bra att du delar detta och gick DÄRIFRÅN. Fått så många meddelanden om detta och nu förstår jag varför så många kvinnor är så upprörda där ute, hur kan detta ens ske och vad i helvete är det som försiggår”, skriver Maja Nilsson Lindelöf.

”Jag vill inte förknippas med ett sådant sammanhang”

För Femina berättar Johanna Bladh hur det var att sitta i studion och lyssna på Peter Wahlbecks utläggning, och om beslutet att lämna studion.

– Ja, jag blev såklart väldigt upprörd, eftersom jag vet hur tufft det är för en kvinna att våga berätta om ett övergrepp. Självklart ska rättssäkerhet diskuteras i samhället, men inte på det här hånfulla och rent av förnedrande sätt mot alla de kvinnor som faktiskt vågar anmäla, säger Johanna Bladh och fortsätter:

Annons

– När han hade fått prata oemotsagd i cirka tio minuter och anklagelserna mot kvinnor blev värre och värre utan att någon satte stopp så kände jag att jag måste lämna. Jag vill inte förknippas med ett sådant sammanhang där gräsliga uttalanden som detta får ta plats.

Radioprogrammet Gott snacks uttalande efter händelsen

Radioprogrammet Gott snack har uttalat sig om händelsen i ett inlägg på sin Instagram, där de bland annat skriver:

”Stämningen blir sämre när Peter rantar om samtyckeslagen och “oskyldiga” män som döms för våldtäkt för att tjejer ångrar ett ligg. Redaktionen blir ställd och gör sitt bästa för att försöka bemöta en alltmer skrikande Wahlbeck. Vi skrattar runt bordet åt det absurda i Peters uttalanden men håller givetvis inte med om innehållet i hans påståenden”.

Produktionen har frågat om Johanna Bladh vill medverka på nytt i radioprogrammet, vilket hon avböjt till att göra.

LÄS MER:

Annons