Johannes Brost blev 71 år gammal. På fredagsmorgonen har hans familj meddelat att den folkkäre skådespelaren avlidit, det rapporterar bland annat Aftonbladet och Dagens Nyheter.

I augusti meddelade Johannes Brost att han tvingades hoppa av komediföreställningen ”Han ska bli min” efter att ha blivit diagnosticerad med cancer.

– När läkaren sa att de hittat en tumör kändes det förfärligt. Lyckan var att den inte spridit sig. Läkaren var hoppfull om att kunna operera med gott resultat. En förfärlig nyhet följd av hoppingivande budskap. Det var så kluvet. Chockad, ledsen och glad samtidigt, sa han i september.

Johannes Brost och Jasmine Takács i ”Let’s dance”. Bild: IBL Bildbyrå

Under hösten har han fått behandling för cancern, bland annat var en operation inplanerad. Han har hela tiden fortsatt planera för framtiden.

– Jag är otroligt lyckligt lottad med fyra fantastiska barn, barnbarn, syskon och vänner som fullständigt invaderat mig sedan beskedet. Vänner och kollegor som ringer och frågar hur det är och som hjälper mig på alla sätt, sa Johannes Brost i september.

Johannes Brost är för många känd som Joker i SVT:s långkörare ”Rederiet”.

Han har under sin långa karriär hunnit med en stor mängd roller såväl på filmduken som på teaterscenen och i tv-rutan. 2011 vann han en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i filmen ”Avalon”. Under julhelgen kunde tittarna se honom i miniserien ”Fröken Frimans krig” i SVT. Han har också deltagit i underhållningsprogrammet ”Let’s dance” i TV4.

Läs även: Då sänds sista säsongen av Fröken Frimans krig

Pratade om sitt liv i ”Stjärnorna på slottet”

Förra året deltog Johannes Brost i ”Stjärnorna på slottet”. Där delade han frikostigt med sig av historier från sitt liv, bland annat om hur han drabbades av panik när han som 23-åring för första gången blev pappa.

– Apropå faderskap ångrar jag nu att jag inte tog mer ansvar och var mer närvarande. Men det var omständigheterna som gjorde att det blev så här. Jag har tagit igen det här på senare år, sa han i programmet.

Artikeln publicerades först på Allas.se.