Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Johannes Brost tragiska öde – dog dagar före viktiga uppdraget

03 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
Folkkära skådespelaren Johannes Brost var öppen med att han var sjuk i cancer och kämpade för sin hälsa.
Bara dagar före hans inbokade medverkan i den viktiga Cancergalan somnade Rederiet-stjärnan dock in för gott.
– Jag har haft ett väldigt stöd av alla mina barn som varit här, och mitt ex, mina barns mor har varit här. Vi är väldigt goda vänner, berättade Johannes Brost under sjukdomstiden.
Annons
Sven Melander åter drabbad av cancerBrand logo
Sven Melander åter drabbad av cancer

Under flera årtionden var Johannes Brost en av landets mest älskade tv-profiler och skådespelare. Han var kanske mest förknippad med rollen som Joker i långköraren Rederiet, men var också med bland originaluppställningen av deltagare i Gäster med gäster, och hade roller i filmer som Bröllopsfotografen, Black Jack och Jönssonligan dyker upp igen. 2012 gjorde han huvudrollen i hyllade Avalon, en roll som gav honom en Guldbagge och gjorde att många fick upp ögonen för honom på nytt.

Efter att ha medverkat i Stjärnorna på slottet 2016 tävlade Johannes Brost i Let's dance våren 2017. Det var också i samband med det som han upptäckte att något inte stod rätt till. Den redan gängliga skådespelaren rasade i vikt och kände sig svag. Till slut var det Gunde Svan som fick iväg honom till läkare.

Annons

– På dotterns studentmottagning var jag tvungen att gå och vila, jag som alltid haft järnkondition. När jag senare kom till Fångarna på fortet tittade Gunde på mig och konstaterade att jag måste till läkare, berättade Johannes Brost för Expressen 2017.

Johannes Brost med dansaren Jasmine Takacs inför Let's dance 2017.

Fick näringsdropp

Brost blev så tunn att han var tvungen att få dropp med näring.

– Jag blev svagare och svagare. Jag gick ner fruktansvärt mycket i vikt. Jag kunde inte behålla maten. Jag vägde inte mer än 51,5 kilo, sa han till tidningen.

Johannes Brost kämpade för sin hälsa in i det sista. Den 8 januari 2018 var Johannes Brost inbokad att medverka i Tillsammans mot cancer-galan på TV4, för att samla in pengar till Cancerfonden. Men bara fyra dagar före sitt planerade framträdande i live-tv gick skådespelaren bort av sin cancersjukdom. Han blev 71 år gammal, och sörjdes närmast av sina fyra barn, men också av ett helt land.

In i det sista stöttades han av sin familj och sina nära och kära.

– Jag har haft ett väldigt stöd av alla mina barn som varit här, och mitt ex, mina barns mor har varit här. Vi är väldigt goda vänner, alla har skött om mig, berättade Johannes Brost 2017.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons