Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Johar Bendjellouls beslut: Därför slutade jag dricka alkohol

25 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT,
Johar Bendjelloul.
Johar Bendjelloul är en av Sveriges mest omtyckta journalister, som också gjort succé både i På spåret och Alla mot alla.
I en intervju med Ica-Kuriren berättar radioprofilen om sitt beslut att sluta dricka alkohol efter att ha drabbats av svår sorg när hans bror gick bort.
– På kort sikt är det ju en väldigt verkningsfull bedövning, men på lång sikt innebär det ju en stor risk, säger han till tidningen.
Annons
Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändratsBrand logo
Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändrats

Johar Bendjelloul har blivit en av landets mest omtyckta och folkkära journalister. Han är en given röst i Sveriges Radio, där han intervjuar politiker och makthavare i Ekots lördagsintervju. Han har de senaste åren också gjort stor succé i frågesportsprogrammen På spåret och Alla mot alla, och har faktiskt tagit hem vinnartiteln i båda programmen.

Johar kommer från en kultiverad familj, och är inte den enda det gått bra för. Hans bror Malik Bendjelloul vann en Oscar för sin dokumentärfilm Searching for Sugar Man 2013. Men bara ett år efter den otroliga framgången hände det fruktansvärda – bara 36 år gammal tog Malik Bendjelloul sitt liv.

Malik Bendjelloul vann en Oscar för Searching for Sugar Man.
Malik Bendjelloul vann en Oscar för sin film 2013.

För Johar kom beskedet som en chock, och i en intervju i podcasten Värvet har han berättat hur han drack för att hantera broderns bortgång.

Annons

– För att orka med eller för att överhuvudtaget kunna somna på kvällen efter den här förfärliga chocken, så drack jag all den alkohol som fanns hemma, säger han i podcasten.

Mår du eller någon du känner dåligt? Det finns hjälp att få

Självmordslinjen som nås på 90101

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se (föräldratelefon: 020-85 20 00)

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Johar Bendjelloul slutade dricka alkohol

Men sedan den kvällen har Johar Bendjelloul inte rört alkohol. I en intervju med Ica-Kuriren konstaterar journalisten att han insåg hur alkohol skulle kunna skada honom.

–Alkohol funkar ju så bra som tillfällig smärtlindring. På kort sikt är det ju en väldigt verkningsfull bedövning, men på lång sikt innebär det ju en stor risk och jag insåg att det var farligt för mig, säger han till Ica-Kuriren.

För Johar Bendjelloul har alkohol alltid varit kopplat till avkoppling, snarare än till party och glamour.

Annons

– Jag hade inga alkoholproblem innan heller men jag gillade att dricka, tyckte om avspänningen, framför allt. Jag kunde dricka lite efter jobbet, för att ”få ner axlarna lite grann”. Koppla av. Inte så mycket att jag förknippade det med fest och glädje utan mera för att få ett lugn i kroppen, säger han till tidningen.

Johar Bendjelloul har slutat dricka alkohol.
Johar Bendjelloul dricker aldrig alkohol längre.

Han ångrar inte sitt beslut att sluta dricka, men har lagt om sitt sätt att umgås med människor som dricker – numera kommer han gärna tidigt och går tidigt när de andra börjar bli för fulla.

– Konsekvensen av att inte dricka på en fest är att det blir svårare att umgås när människor är alkoholpåverkade. Det första som försvinner i samtalet är ju tajmingen och till slut uppstår det ett ”Askungeögonblick”, när samtalen blir för underliga och konstiga och man är tvungen att gå hem, säger han till Ica-Kuriren.

Annons