Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

John F Kennedys kärleksord till svenska älskarinnan – breven visar

05 maj, 2021 
John F Kennedy.
John F Kennedy hade flera uppmärksammade otrohetsaffärer under sin tid som amerikansk politiker – bland annat med svenska aristokraten Gunilla von Post.
Nu auktioneras det ut flera brev som den amerikanska presidenten skickade till sin älskarinna.
”Om du inte gifter dig borde du komma över, eftersom jag vill träffa dig”, skriver John F Kennedy.
Annons
5 Saker om Joe Biden du inte vissteBrand logo
5 Saker om Joe Biden du inte visste

John F Kennedy är en av USA:s mest kända presidenter genom tiderna – men inte bara för sin politiska gärning och genom mordet som blev hans död 1963. Presidenten var också känd för att vara notoriskt otrogen mot älskade presidentfrun Jackie Onassis, och hade uppmärksammade affärer med bland annat Marilyn Monroe.

John hade också en svensk älskarinna, Gunilla von Post. De två träffades på franska rivieran 1953, när Kennedy var senator i Massachusetts och förlovad med sin blivande fru, som då gick under namnet Jaqueline Bouvier. Trots att affären var en risk för bådas karriärer – Gunilla von Post blev aristokrat – så kunde de inte hålla sig ifrån varandra. I boken Love, Jack, som Gunilla von Post släppte 1997, delar hon med sig av de brev som älskaren skickade till henne.

Annons

Nu är två av John F Kennedys brev till Gunilla von Post uppe för auktion i ett Boston-baserat auktionshus.

”Jag hade en fantastisk tid med dig förra sommaren. Det är ett ljust minne i mitt liv – du är fantastisk och jag saknar dig”, skriver John F Kennedy i ett av breven, som är poststämplat februari 1956, och skrivet på brevpapper från amerikanska senaten.

”Om du inte gifter dig borde du komma över, eftersom jag vill träffa dig”, skriver John F Kennedy.

Därför bröt älskarinnan med John F Kennedy

I ett annat brev skriver John F Kennedy att han ser fram emot att träffa Gunilla von Post igen.

De två ska ha träffat varandra för sista gången av misstag på en gala 1958, men slutade brevväxla redan 1956, efter att Gunilla von Post hade förlovat sig med en annan man. Fem år efter att de gick skilda vägar så mördades John F Kennedy i Dallas 1963. Gunilla von Post levde länge, och avled 2011 i Florida, 79 år gammal.

– Det här är det enda Kennedy-brevet som vi har lagt it som visar öppen tillgivelse till en annan kvinna med han var gift. Den här samlingen bredvid hittades bland hennes ägodelar efter hennes död 2011 och kommer från hennes dödsbo, säger en av auktionshusets representanter.

Källa: New York Post.

Annons