First Aid Kit Josephine Bornebusch Jonas Karlsson

Skådespelerskan Josephine Bornebusch gjorde nyligen succé med dramakomediserien Älska mig – en serie hon både skapat och regisserat. Nu är hon aktuell med ännu en serie där hon och Jonas Karlsson skriver manus, regisserar och spelar huvudrollerna.

Serien, som är ett Viaplay-original, heter Harmonica och är ett romantiskt drama som handlar om en countrymusikduo som försöker få både sin internationella karriär och sitt fallerande äktenskapet att hålla.

Fick idén efter en konsert

I ett pressmeddelande berättar Josephine Bornebusch att hon fick idén till tv-serien efter att ha gått på en konsert med svenska countrypopduon First Aid Kit i New York.

– Jag insåg när jag satt där att den musiken är så visuell. Jag såg bilder och scener framför mig. Jag gick hem på kammaren och tänkte: ”Nu kanske är läge…” Jag kontaktade Jonas, eftersom vi länge har pratat om att vi ville göra ett romantiskt drama om ett gift par som hamnat i slentrian. Jonas är om möjligt mer underbar att jobba med än vad jag hade föreställt mig. Han är smart, snabb, lyhörd och envis. Jag kunde inte ha träffat en bättre match, säger Josephine Bornebusch.

Skriver och sjunger musiken själva

I tv-serien åker countryduon Harmonica, som gjorde stor internationell succé på 1990-talet, ut på en nostalgiturné i Europa i hopp om att försöka rädda karriären och förhållandet. Förutom att skådespelarduon står för regi, manus och huvudroller har de även skrivit musiken i filmen och framför den själva.

– Oh yes. Ni kommer att få höra oss sjunga. Allt det skyller jag på Jonas. Tanken från början var nog aldrig att vi skulle göra allt, men nu blev det så, säger Josephine Bornebusch i pressmeddelandet.

Då har Harmonica premiär på Viaplay

Serien sägs vara som den svenska filmen Scener ur ett äktenskap, fast i en rockmiljö, och handlar framförallt om relationer, menar Jonas Karlsson.

– Harmonica är en historia om ett långt förhållande, om vilka vi är, vilka vi blev, och vad vi vill mitt i livet, en kärlekshistoria som råkar utspela sig i musikbranschen. Eftersom även musiken är tänkt att spegla serien, och till viss del föra handlingen framåt, insåg vi efter ett tag att det var lika bra att göra den också. Det är både väldigt roligt och en aning utmattande, och naturligtvis har vi tagit oss vatten över huvudet, säger Jonas Karlsson.

Serien består av sex avsnitt och inspelningarna börjar i april. Serien väntas ha premiär på Viaplay 2021.

Foto: Særun Norén

Läs mer:

Älska mig är den nya serien av Josephine Bornebusch – se teasern

De är nominerade till Guldbaggegalan 2020

Nya serier och filmer på Viaplay i oktober 2019

Mest läst