Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Kan Nobelfesten resa sig igen?

07 dec, 2020 
AvFemina Redaktion
FotografTT
Birgit Friggebo på Nobelfesten 1992, Sara Danius på Nobelfesten 2018 och prinsessan Madeleine på Nobelfesten 2002, har alla väckt uppmärksamhet.
Nobelfesten den 10 december är inställd. På grund av corona får pristagare, kungligheter och andra celebriteter vänta med att ta på sig festblåsan. Men det är inte bara pandemin som får festernas fest att solkas i kanterna. Femina går på djupet med skandaler, kriser och etikettsbrott.
Annons
5 Tidlösa klänningar att investera iBrand logo
5 Tidlösa klänningar att investera i

I lysande cerise och orange satin, med hållning som en drottning, placerad ensam bland stärkta kragar, satt Sara Danius på den klassiska bilden från sin sista Nobelfest 2018.

Då hade hon redan tvingats avgå som ständig sekreterare i Svenska Akademien efter skandalen med Kulturprofilen. Nobelpriset i litteratur var offentligt nedsmutsat och Akademien i kris.

Men det var inte första gången Sara Danius svepte in på Nobelfesten i en häpnadsväckande klänning. Under fyra år kläddes hon av designern Pär Engsheden och deras samarbete blev en av höjdpunkterna på Nobelfesten.

När Sveriges finaste fest rest sig från skandalen i Svenska Akademien och delat ut två litteraturpris 2019, kom coronakrisen. Årets Nobelfest är inställd – något som bara skett tre gånger tidigare om man räknar bort åren för de båda världskriget.

Jenny Alexandersson, hovreporter på Aftonbladet, har bevakat Nobelfesten i 17 år. Hon beklagar feststoppet, men menar att hälsan givetvis går först.

Annons

– Det är så klart väldigt tråkigt. Nobel är ju årets fest och Sveriges största skyltfönster ut mot världen. Skandalerna i Svenska Akademien gav eko över hela världen. Att det försiggick så mycket fuffens i en sådan välrenommerad institution slog ner som en bomb. Det var och är en het potatis för Nobelstiftelsen att hantera, säger hon.

Under Nobelfesten måste allt flyta på i perfekt harmoni. Klänningarna frasar, maten ska serveras tjusigt och inga etikettsbrott får ske.

Men ibland går det ändå fel och kanske är det just därför fascinationen för festernas fest fortgår.

2018 pratade alla om servitören som tappade en rotselleri rakt i nacken på en professor mitt under direktsändningen.

Prinsessan Madeleines urringning väckte uppmärksamhet

Dåvarande statsminister Göran Persson kritiserades stort när han 2003 halade fram mobiltelefonen och ringde ett samtal i stället för att konversera kronprinsessan Victoria som han hade till bordet.

Annons

Och vem minns inte prinsessan Madeleines röda sidenblåsa som fick etikettexperterna att tappa hakan 2002? Klänningen väckte uppmärksamhet – inte bara för att den var vacker utan för den generösa urringningen, vilket ledde till att den benämndes Baywatch-klänningen av de mer konservativa.

Året därpå kom prinsessan Madeleine till Nobelfesten i en sedesam benvit klänning och håret i stram svinrygg. Nobelrevolten var uppenbarligen över.

Dåvarande kulturminister Birgit Friggebo upplevde liknande urringningskritik redan 1992 när hon i eldrött hår och guldglimrande dekolletage väckte moralisterna.

Kan Nobelfesten resa sig igen?

Frågan är hur Sverige ska lyckas borsta av sig både skandaldamm och coronakrisens festuppehåll och få Nobelfesten att resa sig igen?

– Jag tror man måste satsa stort nästa år och göra banketten extra festlig. Jag hoppas att hela kungafamiljen är samlad, även prinsessan Madeleine och Chris O’Neill, som ju bor utomlands. Jag ser sprakande fyrverkerier, glassbomber i flera våningar och ett återförenat Abba sjungande i den stora trappan i Blå Hallen. Ett extraordinärt Nobel borde kunna lyfta både status och förtroende, säger Jenny Alexandersson, hovreporter.

3 spektakulära Nobelklänningar

Drottning Silvia 1993

Drottning Siliva i randig klänning från Nina Ricci på Nobelfesten 1993.

Ofta får drottningen in en fullträff i Nobel­samman­hang men detta var kanske hennes mest dramatiska och vackra stund. I en modig svartvit dröm från Nina Ricci strålade hon lite extra.

Alice Bah Kuhnke 2017

Alice Bah Kuhnke i vit klänning av Bea Szenfeld på Nobelfesten 2017.

I en kritvit pappersklänning av Bea Szenfeld väckte dåvarande kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke uppmärksamhet med sitt dolda budskap: att sätta ljus på hur isarna smälter på Arktis.

Sara Danius 2017

Sara Danius i klänning med mantel av Pär Engsheden på Nobelfesten 2017.

Vem sätter på sig en mantel och går på Nobelfest? Självklart gjorde dåvarande ständiga sekreterareni Svenska Akademien det i sann superhjälte­anda. I kombination med puff­ärmar och stram frisyr lyckades designern Pär Engsheden igen.

Text: Malin Collin

Läs mer:

Annons