Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kändisarna i upprop till stöd för initiativet Förtalskassan

12 apr, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt
totalt 35 stora kulturpersonligheter och kändisar backar Maria Svelands intiativ Förtalskassan.
Nu sluter en rad kändisar upp bakom Maria Svelands intiativ Förtalskassan – som samlar ihop pengar och betalar skadestånd åt kvinnor som dömts för förtal under metoo-rörelsen.
Annons
De största framstegen för feminismen de senaste 20 årenBrand logo
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

I början av mars annonserade journalisten tillika författaren Maria Sveland att hon grundat föreningen Förtalskassan. Syftet med den nybildade föreningen är att ”ekonomiskt stödja de kvinnor som fällts för förtal i samband med att de offentliggjort sina förövare”, skrev hon på sin Instagram då.

Som en A-kassa för de som dömts för förtal

”Att berätta om ett sexuellt övergrepp ska inte vara en klassfråga eller en fråga om ekonomiska tillgångar. Ingen kvinna ska behöva betala skadestånd till sin förövare. Alltså hjälps vi åt tillsammans”, fortsatte Maria Sveland.

Förtalskassan tar inte ställning till huruvida anklagelserna faktiskt är förtal eller ej. Föreningen är politiskt obunden och samlar in pengar (via Swish) till kvinnor som uttalat anklagelser inom ramarna för metoo-rörelsen och därefter dömts för förtal i samband med anklagelserna.

Annons

Flera kändisar backar nu Förtalskassan

Nu sluter sig en rad kändisar och kulturpersoner upp bakom föreningen, bland alla 35 namn ser vi bland andra Kajsa Grytt, Sven Melander, Lo Kauppi, Merly Åsbogård, Anna Ardin, Veronica Palm och Daniel Boyacioglu – vilka alla skrev under på Svenska Dagbladets debattartikel med rubriken ”Lägg ner förtalsmål kopplade till metoo”. Där slår de fast att kvinnor som döms för förtal inte ska behöva betala skadestånd till personen de pekat ut under metoo-rörelsen.

”Det är en stark signal till ännu fler kvinnor att tystna”

”Förtalsdomarna har kommit med höga böter och villkorliga fängelsestraff. Det är en stark signal till ännu fler kvinnor att tystna och medför att vårt rättssystem i praktiken dömer kvinnor som berättar om övergrepp hårdare än förövarna som begått dem”, står det bland annat i debattartikeln.

För varje kvinna som döms startar en ny insamling

Den 8 mars (passande nog på Internationella kvinnodagen) tog Svea hovrätt i Stockholm upp ett förtalsmål mot en kvinna som dömdes i tingsrätten då hon berättat om sin förövare under metoo. Hon dömdes för förtal och straffet blev att betala ut skadestånd till den man hon blivit utsatt av. Nu kliver den Förtalskassan in och tar kvinnas kostnader.

”Nu drar Förtalskassan igång insamlingen till den kvinna som dömdes att betala 60 000:- i skadestånd för förtal i mars. För varje kvinna som döms kommer vi ordna en ny insamling. Ingen ska behöva betala skadestånd till sin förövare!”, skriver Maria Sveland på sin Instagram nu.

Annons