Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kändisarnas (ilskna!) reaktioner efter kongress-kaoset i USA

07 jan, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt
KÄNDISARNAS (ILSKNA!) REAKTIONER EFTER KONGRESS-KAOSET I USA
Under gårdagskvällen samlades tiotusentals Trumpanhängare upp för att protestera mot valresultatet och Joe Bidens tillträde som president, och stormade senare Capitolium. Något som nu gör att flertalet kändisar ser rött. Läs deras uttalanden här!
Annons
Politiker och myndighetspersoner som bryter mot sina egna coronareglerBrand logo
Politiker och myndighetspersoner som bryter mot sina egna coronaregler

Under gårdagen samlades USA:s kongress för att formellt godkänna Joe Biden som landets nya president. Och samtidigt samlades tiotusentals Trumpanhängare upp för att protestera mot valresultatet. Vilket till slut urartade totalt och slutade med att anhängarna stormade Capitolium – som är en av de heligaste byggnaderna i USA:s demokrati.

Tiotusentals Trumpanhängare stormade byggnaden

När Joe Biden skulle godkännas höll Donald Trump ett massmöte i Washington D.C. där han förklarade att presidentvalet var riggat och att resultatet inte är legitimt. Donald Trump uppmanade även de stora massorna att gå till Capitolium, där kongressen skulle godkänna Joe Biden, och efter det utbröt kaos. Tiotusentals Trumpanhängare stormade byggnaden och nu är den fylld med skräp, glassplitter och flaggor med politiska budskap som stöttar den avgående presidenten Donald Trump.

Hittills har fyra personer dödats och 52 gripits efter de massiva demonstrationerna i Washington D.C. – rapporterar SVT.

Annons

Under torsdagsmorgonen bekräftade kongressen slutligen att Joe Biden vunnit presidentvalet i USA 2020.

Ilskan över Trumpanhängarnas urspårade protest

Trumpanhängarnas agerande har fått flera stjärnor, artister och skådespelare i Amerika att se rött. Selena Gomez är en av alla kändisar som fräser ifrån, och hon ger en rejäl känga till Facebooks Mark Zuckerberg och flera andra chefer på Twitter, Google och Youtube – då hon menar att de har en stor roll i kaoset.

Selena Gomez

”Dagens händelser är resultatet av att tillåta personer med hat i sina hjärtan använda plattformar som skulle ha använts åt att få folk att gå tillsammans,” twittrar Gomezsamtidigt som hon skriver namnet på de hon anser är berörda plattforms-chefer i inlägget. Och inlägget fortsätter:

”Ni har alla svikit det amerikanska folket i dag, och jag hoppas att ni kommer att reparera detta framöver.”

Under gårdagskvällen stängde Twitter tillfälligt ned Donald Trumps konto med hänvisning till att han brutit mot användarreglerna. Strax efter det valde Facebook och Instagram att göra likadant. Facebook och Youtube har även raderat videon där Trump manar på supportrarna.

Annons

Sarah Jessica Parker

Sex and the city-skådisen Sarah Jessica Parker fräser även hon ifrån: ”Ofattbart. Fruktansvärt. Upprörande. Men ingen överraskning,” twittrar SJP och fortsätter: ”Ni vet vilka ni är. Ni avfärdade den våldsamma, splittrande, grymma retoriken. Ni kom med ursäkter. Fegisar som han eller ni är inte ledare. Vi kommer att försöka bygga upp det igen. Ni kommer att försöka leva med er själva.”

Chris Evans

Även Marvel-hjälten Chris Evans är i eld och lågor över Trumpanhängarnas urartade protest. ”Jag är mållös”, twittrar han och fyller på: ”Tänk vilket blodbad det hade blivit om de inte varit vita.”, ”Det är så många som varit med och gjort detta möjligt”.

Zara Larsson

Vår svenska superstjärna Zara Larsson tog ton: ”Är någon överraskad? Tänk om människorna som stormade byggnaden var svarta personer... Det hade varit blod på gatorna. Jag säger inte att jag vill att polisen ska skjuta och döda allesammans, men de visar väldigt tydligt vilka de skyddar och värnar om”, skrev hon på sin Instagramstory.

Annons

Ami-Miriam ”Amie” Bramme Sey

Även radioprofilen Amie von Bramme Sey sade ifrån när hon publicerade en del av en SVT-artikel på sin Instagramstory där artikelförfattaren slog fast att anhängarna var demonstranter. Något som Amie von Bramme ifrågasatte med orden: ”Demonstranter SVT really?”.

Peg Parnevik

Kändisdottern och artisten Peg Parnevik som bor i USA – publicerade en rad bilder där hon uppmärksammade händelsen, och flertalet bilder som indikerar på att hon menar att om anhängarna varit svarta – hade det varit betydligt fler som dödats av polisen under stormningen. ”Okej, nu har jag slutat re-posta andras inlägg. Jag är väldigt ledsen och skamsen...inte överraskad dock? (eller kanske lite) Nu är jag i chock och verkligen så skäms jag över landet jag bor i”, skriver hon intill en bild på sig själv på Instagram-story.

LÄS MER:

Annons