Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är kändisbarnen som går i föräldrarnas fotspår

26 aug, 2021 
AvMalin Collin
FotografTT
Alba August, Bill Skarsgård och Happy Jankell.
Nu tar en ny generation kändisbarn plats i tv-rutan. Femina reder ut varför kändisäpplet inte faller så långt från trädet och tittar nämare på Frank Dorsin, Alba August och Josefin Rheborg.
Annons
12 kända programledare som blivit ett parBrand logo
12 kända programledare som blivit ett par

Vad har Angelina Jolie, Carrie Fisher, Kiefer Sutherland och Liv Tyler gemensamt?

Jo, de har alla blivit framgångsrika skådespelare och gått i en förälders kända fotspår.

Nu har turen verkligen kommit till Sverige.

Det är knappast ovanligt att barn väljer samma yrke som sina föräldrar och att välja skådespelaryrket eller musikkarriären lockar många. Men just dessa barn har en unik inblick i kändisskapets baksidor då de har vuxit upp med föräldrar i rampljuset.

Det avskräcker vissa, men inte alla. Under de senaste 20 åren har familjen Skarsgård med patriarken Stellan varit Sveriges mest uppmärksammade familjeföretag i filmstjärnebranschen.

Alexander Skarsgård var första sonen ut och efter det har en efter en tagit vid, efter Gustaf och Bill har även lillebror Valter Skarsgård tagit plats i rampljuset.

Annons

Familjen Wahlgren inne på tredje generationens kändisskap

Samtidigt har Thorsten Flincks och Annika Jankells döttrar Félice och Happy etablerat sig som skådespelare i Sverige, medan familjen Wahlgren är inne på tredje generationen kändisar med Bianca och Benjamin Ingrosso i täten.

Men på sistone är det som att en boll har satts i rullning.

En hel generation nya unga äpplen har fallit nära föräldraträdet – och detta på en och samma gång. Samtidigt blomstrar streaming-sajterna och tv-serier produceras på löpande band.

Alba August slog igenom brett 2018 i filmen Unga Astrid där hon spelade just Astrid Lindgren som ung. Hon jobbar just nu med tv-serien om Knutby där hon ska spela barnflickan. Mamma heter Pernilla August och pappa Bille August.

Henrik Dorsins son slog igenom i Bonusfamiljen

Under sommaren sändes Nour El Refais regidebut: tv-serien Skitsamma. Vid första anblick ser rolluppsättningen ganska okänd ut. Men efter en titt på efternamnen står det klart att Johan Rheborgs dotter Josefin Rheborg tar plats i rutan. Även Malte Myrenberg Gårdinger, son till tv-mannen Pontus Gårdinger, är med i serien och dessutom aktuell i den kungliga Netflix-serien Young Royals.

Annons

En annan ung talang är Frank Dorsin som nästan har börjat knappa in på sina berömda föräldrar Henrik och Hanna Dorsin. Han slog igenom som Eddie i Bonusfamiljen.

– Felix Herngren frågade min pappa om jag ville vara med i Felix serie. Jag bara: Sure! Så gick jag och provfilmade och fick rollen och sedan dess har jag tyckt att det varit jätteroligt, har Frank tidigare sagt i Aftonbladet.

I maj avslöjade regissören Lasse Hallström att han gör en film om konstnären Hilma af Klint. I huvudrollerna har han satt sin fru, Lena Olin, och sin dotter Tora Hallström, som tidigare varit något av doldis.

– Det var menat för min fru Lena Olin att spela den äldre Hilma och för vår dotter Tora att spela den yngre Hilma, sa han i ett pressmeddelande.

Per Morbergs dotter hyllades för Amningsrummet

Det finns fler.

Alida Morberg, dotter till skådespelaren Per Morberg och tillsammans med Bill Skarsgård, hyllades i fjol för tv-serien Amningsrummet.

Annons

Artisterna Martin Stenmarcks och Hanna Hedlunds dotter Ida har synts i tv-rutan i år i Udda veckor.

Det råder inget tvivel om att den unga generationen har talang.

Men framför allt har de ett otroligt kontaktnät som sträcker sig rakt in i tv-branschens innersta krets.

5 kändisbarn att ha koll på

Frank Dorsin

Frank Dorsin, skådespelare, son till Henrik och Hanna Dorsin.
Frank Dorsin slog igenom i Bonusfamiljen.

15-årige Frank debuterade i Bonusfamiljen som Eddie och har sedan synts i LasseMajas detektivbyrå som Lasse och i Berts dagbok som Åke. Hans föräldrar är Grotesco-stjärnorna Henrik och Hanna Dorsin.

Malte Myrenberg Gårdinger

Malte Myrenberg Gårdinger, skådespelare och son till Pontus Gårdinger
Malte Myrenberg Gårdinger ses som August i Young Royals.

21-åringens pappa är programledaren och producenten Pontus Gårdinger. Malte har gjort småroller i Sune i Fjällen och Jordskott och har sedan synts i Skitsamma och Morden i Sandhamn. Medverkar också i Netflix-serien Young Royals.

Tora Hallström

Tora Hallström är dotter till Lasse Hallström och Lena Olin.
Tora Hallström får en av huvudrollerna i pappa Lasse Hallströms film om konstnären Hilma af Klint.

26-åringen är uppvuxen i USA med föräldrarna Lasse Hallström och Lena Olin. Hon har ett förflutet inom finansbranschen och har nu fått rollen som en ung Hilma af Klint i pappans film. Hon har tidigare haft småroller i pappa Hallströms filmer.

Josefin Rheborg

Josefin Rheborg, skådespelare och dotter till Johan Rheborg.
Josefin Rheborg är dotter till Johan Rheborg och gör nu en roll i Skitsamma.

28-åringen är Johan Rheborgs yngsta dotter och går nu i sin fars skådespelarfotspår. Hon gör sin första större roll i Nour El Refais tv-serie Skitsamma. Hon håller låg profil i sociala medier med ett privat Instagramkonto.

Ida Hedlund

Ida Hedlund, dotter till Martin Stenmarck och Hanna Hedlund.
För drygt 5 år sen dansade Ida Hedlund i Let’s Dance Junior.

17-åringens mamma heter Hanna Hedlund och pappa är Martin Stenmarck och hon går fortfarande i gymnasiet. I tv-serien Udda veckor spelar hon Christine Meltzers dotter. Tidigare har hon synts i We got this och Svansen i kläm.

Annons