Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kändistäta Gotland – så startade trenden

22 jul, 2022 
AvMalin Collin
FotografRickard L Eriksson, TT, INSTAGRAM
Kändisar på Gotland.
Vad har Titiyo, Elsa Billgren och Amanda Schulman gemensamt? Jo, en viss ö i Östersjön. Om Öland är den kungliga ön har Gotland blivit de svenska kändisarnas sommarfavorit.
Annons
Tips på hur du reser billigare i sommarBrand logo
Tips på hur du reser billigare i sommar

Det är inte svårt att förstå. Den säregna naturen, havet och alla charmiga loppisar och gårdsbutiker skapar nästan en utomlandskänsla.

Om man följer Elsa Billgren i sociala medier känns det nästan som om hon alltid haft hus på Gotland, men det var inte förrän 2017 som hon och hennes man köpte ett stenhus med över hundra år på nacken och punschveranda – ett drömhus, skrev hon i sin blogg då.

Gotland.
Det är inte svårt att förstå varför så många söker sig till vackra Gotland!

Det går inte att underskatta vad rätt miljö kan göra om ens yrke är influencer. Vissa reser jorden runt och bor på ultralyxiga hotell. Elsa Billgren, som vurmar för återbruk, inredning och närodlad mat, använder skickligt Gotland som en kuliss ­genom sina bilder från somriga åkrar och vackra måltider. Hon har till och med släppt en bok om huset, Elsas husdröm.

Annons

– Det är bra att det är en ö. När man är här, är man här. Vi är rastlösa själar och på den här ­magiska ön finns något nytt att upptäcka varje dag, sa hon i en intervju med Elle.

Elsa Billgren instagram.
Elsa Billgren Instagram.

Några andra som också byggt en stor del av sina varumärken på Gotland är Amanda Schulman och Hannah Widell, med rejäl draghjälp av ­Amandas make Alex Schulman. De bor på en plats på norra Gotland som gemene man inte hade någon aning om innan Amanda och Alex Schulman började blogga, instagramma och podda om det. Rute heter det och den där grusvägen där de bor och bageriet de alltid äter frukost på, har blivit synonymt med deras sommarliv. Ja, det har blivit så känt att turister åker dit för att kanske få en skymt av det där magiska Gotlandslivet de beskriver.

Annons

När Alex Schulmans poddkollega Sigge Eklund köpte sommarhus några kilometer därifrån uppstod ett eget podduniversum på norra Gotland. Flera hundratusen lyssnare bjuds nu under somrarna in till gemensamma grillmiddagar, poolbad och strandutflykter med Sigge och Malin Eklunds och Alex och Amanda Schulmans respektive poddar. ­Samtidigt bildsätts allt de gör i sociala medier.

Mandy Schulman Instagram.
Mandy Schulman Instagram.

Nog för att ön är säregen och vacker, men en annan anledning till kändisinvasionen är kanske att man vill fira semester där ens ­vänner redan har sommarhus. Då uppstår en dominoeffekt. Så beskriver i alla fall Ann Söderlund anledningen till att hon hamnade där.

Annons

När det gäller Fårö går kanske tankarna först och främst till Ingmar Bergman som beskrev ön som det första ställe han kände sig hemma. 1967 byggde han sitt hem där och satte därmed Fårö på kartan. Men även Olof Palme var en sann Fårövän och packade in familjen i bilen och tog färjan dit.

Titiyo Instagram.
Titiyo Instagram.

I Fårösund på Gotland, bara åtta minuters båtfärd från Fårö, har Titiyo bosatt sig. Från början var huset på Gotland en tillflyktsort, ett ställe hon, partnern Viktor Flumé och ­deras lilla dotter byggde i samband med att de började dejta för åtta år sedan. Hösten 2019 planerade de att stanna lite längre. Sedan kom pandemin och de flyttade aldrig tillbaka till stan.

Annons

– Att bo på landet under den här om­tumlande tiden har nog inneburit att det känts mindre dramatiskt. Vi satt en kväll och ­frågade varandra: ”Vad saknar vi från Stockholm?” Det blev knäpptyst, sa hon i en ­intervju i Femina sommaren 2020.

4 kändisar som har hus på Gotland

Sofia Wistam

Sofia Wistam.
Sofia Wistam.

Har haft som­mar­hus i Fide på södra Gotland sedan början av 2000-talet. 2018 lade de ut det gamla baptistkapellet till försäljning, vilket blev det mest klickade fritidshuset på Hemnet. Då sade Wistam att de letade efter ett större hus på Gotland, ett generationsboende.

Annons

Mari Jungstedt

Mari Jungstedt.
Mari Jungstedt.

Författaren skriver inte bara om ond bråd död på Gotland, hon har också haft sommarhus på ön i 23 år med sin ex-man. Efter skilsmässan köpte hon ett eget hus i Slite där hon skriver sina böcker och återhämtar sig med hundpromenader.

Peter Jihde

Peter Jihde.
Peter Jihde.

Byggde hus i Fide 2011 efter att hans fru Karin visat upp sitt sommarparadis från barndomen. Peter föll pladask och familjen hyrde först hus innan de slog till på ett eget. Kombinationen av flärd och möjligheten att vara i fred är charmen med Gotland, har han sagt.

Annons

Sanna Lundell

Sanna Lundell.
Sanna Lundell.

Har tillbringat de senaste tolv somrarna på västra Gotland med Mikael Persbrandt och deras barn. Sommaren 2020 skrev hon på Instagram att hon tidigare har ”gråtit och varit djävulskt arg” där, men nu är hon och Persbrandt ”nästan alltid sams, som ett sånt där gammalt par”.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons