Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister – så har vägen dit sett ut
1:60

Efter reklamen: Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister – så har vägen dit sett ut

(1:60)

Slå på ljud

Sverige har, långt efter sina grannländer, fått en kvinnlig statsminister för första gången, i Magdalena Andersson – som redan hunnit bli vald två gånger.

Men vägen dit har varit lång, och vägen har banats av många kvinnliga politiker som brutit ny mark i det politiska landskapet i Sverige. En av dem som varit mest banbrytande var Karin Söder, som både blev Sveriges första kvinnliga utrikesminister, och Sveriges första kvinnliga partiledare.

Karin Söder, född 1928, engagerade sig i Centerpartiet, och blev 1976 utrikesminister i Torbjörn Fälldins regering. Därefter tog Söder rollen som socialminister, och var bland annat med om att driva igenom att Systembolaget skulle vara stängt även på lördagar, något som höll i sig fram till millenieskiftet.

Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021

När Torbjörn Fälldin avgick som partiledare för Centerpartiet 1985 trädde Söder in som tillfällig partiledare, och året därpå valdes hon officiellt till att bli partiets nya partiledaren – och blev då den första kvinnan på en partiledarpost någonsin.

Sorgen över Karin Söder

Karin Söders karriär som partiledare blev dock inte så långvarig – 1987 klev hon ner på grund av sjukdom. Hennes intryck på sina kolleger och efterträdare blev dock desto större. Den 19 december 2015 somnade Karin Söder in, 87 år gammal, och sörjdes av många.

– Som kvinnlig politiker så måste jag säga att hon var har varit en väldig viktigt förebild. När jag blev partiledare så fick jag flera väntade samtal, men jag fick också ett oväntat samtal. Hon ringde, och hon stöttade verkligen kvinnor och gjorde det hela sitt liv. Hon fick ju ett långt liv men också ett väldigt viktigt liv som kvinna, och kanske ett underskattat liv politiskt då hon ibland glöms bort när man talar om politiker som gjort skillnad, sa Mona Sahlin till Aftonbladet efter Söders bortgång.

Magdalena Andersson framröstad av riksdagen till Sveriges statsminister – igen

Stefan Löfven hyllade henne också.

”Det är ett sorgligt besked att Karin Söder har gått bort. Som Sveriges första kvinnliga utrikesminister och partiledare bröt hon ny mark och inspirerade. Hon var också en viktig röst för nedrustning och fred i världen”, skrev han i ett pressmeddelande.

The Storytellers – Lyssna med Sanna
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Slå på ljud
Mest läst