Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Karin Söder blev Sveriges första kvinnliga partiledare

15 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT,
Magdalena Andersson har efter många om och men blivit Sveriges första kvinnliga statsminister.
Långt innan dess banade dock Karin Söder vägen för kvinnliga politiker, när hon 1986 valdes till den första kvinnliga partiledaren i svensk historia.
”Som Sveriges första kvinnliga utrikesminister och partiledare bröt hon ny mark och inspirerade”, sa Stefan Löfven när Karin gick bort.
Annons
Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister – så har vägen dit sett utBrand logo
Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister – så har vägen dit sett ut

Sverige har, långt efter sina grannländer, fått en kvinnlig statsminister för första gången, i Magdalena Andersson – som redan hunnit bli vald två gånger.

Men vägen dit har varit lång, och vägen har banats av många kvinnliga politiker som brutit ny mark i det politiska landskapet i Sverige. En av dem som varit mest banbrytande var Karin Söder, som både blev Sveriges första kvinnliga utrikesminister, och Sveriges första kvinnliga partiledare.

Karin Söder, född 1928, engagerade sig i Centerpartiet, och blev 1976 utrikesminister i Torbjörn Fälldins regering. Därefter tog Söder rollen som socialminister, och var bland annat med om att driva igenom att Systembolaget skulle vara stängt även på lördagar, något som höll i sig fram till millenieskiftet.

Annons

När Torbjörn Fälldin avgick som partiledare för Centerpartiet 1985 trädde Söder in som tillfällig partiledare, och året därpå valdes hon officiellt till att bli partiets nya partiledaren – och blev då den första kvinnan på en partiledarpost någonsin.

Sorgen över Karin Söder

Karin Söders karriär som partiledare blev dock inte så långvarig – 1987 klev hon ner på grund av sjukdom. Hennes intryck på sina kolleger och efterträdare blev dock desto större. Den 19 december 2015 somnade Karin Söder in, 87 år gammal, och sörjdes av många.

– Som kvinnlig politiker så måste jag säga att hon var har varit en väldig viktigt förebild. När jag blev partiledare så fick jag flera väntade samtal, men jag fick också ett oväntat samtal. Hon ringde, och hon stöttade verkligen kvinnor och gjorde det hela sitt liv. Hon fick ju ett långt liv men också ett väldigt viktigt liv som kvinna, och kanske ett underskattat liv politiskt då hon ibland glöms bort när man talar om politiker som gjort skillnad, sa Mona Sahlin till Aftonbladet efter Söders bortgång.

Stefan Löfven hyllade henne också.

”Det är ett sorgligt besked att Karin Söder har gått bort. Som Sveriges första kvinnliga utrikesminister och partiledare bröt hon ny mark och inspirerade. Hon var också en viktig röst för nedrustning och fred i världen”, skrev han i ett pressmeddelande.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons