Efter att Tim Bergling, känd som Avicii, tog sitt liv i april 2018 har hans familj startat stiftelsen Tim Bergling Foundation i hans ära, där de jobbar för minska psykisk ohälsa bland barn och unga.

Nu, tillsammans med Bris, Mind och Suicide Zero, lanserar stiftelsen kampanjen For a better day, för att fortsätta jobba mot målen om just minskad psykisk ohälsa hos unga.

– Vi vill få ungas röster, höra deras önskemål, hur ser de på en bättre morgondag. Det är många som mår dåligt och många frågor som måste tas upp, säger Klas Bergling, Aviciis pappa, i en intervju i Nyhetsmorgon.

Klas Bergling konstaterar att han vill vara en "blåslampa", och sätta arbetet med ungas mentala hälsa på agendan ordentligt.

– Jag hoppas att vi ska se en minskning av psykisk ohälsa bland barn, unga och unga vuxna, som är vår målgrupp inom Tim Bergling Foundation, säger han i Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Jag kan inte se annat än att det är regeringen som måste ta ett supergrepp här för att vända den här utvecklingen.

Klas Berglings sorg efter sonen Tim Berglings död

När programledaren Anders Pihlblad undrar hur Klas Berglings sorg efter sonen ser ut nu efter 2,5 år sedan självmordet så är svaret att inte mycket har hänt alls – livet är uppdelat i före och efter sonens död.

– Det är egentligen ingen större skillnad. Det är en tid innan och en tid efter. Det är ofta så att när man ser ett datum eller gör någonting, så relaterar man det till det här datumet när han tog sitt liv. Den insikten gör ju också att det är viktigt att få andra att förstå hur viktigt det är att förebygga det här, säger han och trycker på vikten av att prata om självmord och mental hälsa.

Han menar också att arbetet med Tim Bergling Foundation är ett sätt för honom och familjen att hantera sorgen efter Aviciis död, och att de tröstas av tanken på att de gör något bra för andra som är i liknande situationer som Tim Bergling var i.

– Ja, det gör det definitivt faktiskt. Man mår bättre av att göra någonting bra, och jag hoppas att vi gör något bra. Det är klart att det handlar om en sorgbearbetning också, säger han i Nyhetsmorgon.