Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Klas Eriksson – ny programledare i Musikhjälpen 2022

29 nov, 2022 
AvJosefin Westin
Fotograftt
Klas Eriksson i Musikhjälpen 2022
Vi är vana att se honom som Leif i SVT:s succéserie Leif & Billy.
Nu tar Klas Eriksson plats i buren som programledare i Musikhjälpen 2022.
Här är allt du vill veta om årets Musikhjälpen; programledare, stad och tema.
Annons
Nya julfilmer på NetflixBrand logo
Nya julfilmer på Netflix

Sveriges Radios marathondirektsändning, Musikhjälpen, rullar igång mitt i julruschen och brukar vara för många en fin och stämningsfull start på julen. Om inte annat brukar den sändningen kunna ge ett annat perspektiv på livet, skapa gemenskap och tacksamhet. Varje år lyfter programmet upp ett tema för att lyfta en undanskymd mänsklig katastrof och håller i en insamling för ändamålet tillsammans med Radiohjälpen.

I Musikhjälpen 2022 blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad under en decembervecka och sänder radio dygnet runt. De får under veckan besök av olika gäster som startat bössor för att samling pengar till årets tema samtidigt som det spelas en massa musik som lyssnarna önskat.

När sänds Musikhjälpen 2022?

Musikhjälpen 2022 sänds mellan 12:e och 18:e december. Det är en vecka, 144 timmar med musik, gäster och underhållning.

Vad är det för programledare?

I Musikhjälpen 2022 tar återigen Oscar Zia plats i buren. Han var en av programledarna 2021 men har deltagit i Musikhjälpen flera gånger tidigare som artist och haft rollen som publikens ambassadör.

Annons

– Jag älskar Musikhjälpen och ser jättemycket fram emot veckan, det är både jättemysigt och jätteviktigt. En vecka där vi tillsammans lär oss mer om hur världen ser ut, hur bra vi har det och hur vi kan hjälpa andra med så små medel som att önska en låt, säger Oscar Zia till Sveriges Radio.

Förutom Zia ska även skådespelaren och komikern Klas Eriksson ta plats i buren i Musikhjälpen 2022. Klas Eriksson brukar engagera sig för Musikhjälpen och har tidigare gästat buren:

– Musikhjälpen har blivit lite av en jultradition och varje år har jag försökt engagera mig på olika sätt. Det jag ser mest fram emot är att få så många som möjligt att engagera sig. Årets tema är viktigare än någonsin.

Klas Eriksson är mest känd från SVT:s succéserie Leif & Billy och har prisats på tv-galan Kristallen. Tidigare i år medverkade han i tv-programmet The Island Sverige.

Musikhjälpen 22 med Klas Eriksson i spetsen, som vann på Kristallengalan 2020
Skådespelaren Klas Eriksson vann på Kristallengalan 2020 årets humorprogram med Leif & Billy.

Den tredje programledaren i Musikhjälpen 2022 är Tina Mehrafzoon. Hon var Musikhjälpens resande reporter förra året och rapporterade från Libanon.

Annons

I vilken stad sänds Musikhjälpen?

Klas Eriksson och resten av programledarna kommer stänga in sig i glasburen i Göteborg i Musikhjälpen 2022. Det är inte första gången Musikhjälpen gästar Göteborg. Programmet var där även 2013, 2011 och 2009. Buren kommer stå på Kungstorget i Göteborg den 12 december.

Vilket tema är det 2022?

Årets tema är ”För en tryggare barndom på flykt från krig.” Just nu är 42 miljoner barn på flykt undan krig och konflikter. Många har förlorat sina föräldrar, utsatts för våld och saknar självklara saker som ett tryggt hem och möjlighet att gå i skola.

Oscar Zia, Klas Eriksson och Tina Mehrafzoon uppdrag under Musikhjälpen 2022 är att samla in så mycket pengar som möjligt till årets tema och göra en skillnad för de här barnen.

– Årets tema är viktigare än någonsin. Det är många familjer och barn som är på flykt från krig just nu. Barn borde bara få vara just barn och inte behöva vara på flykt, säger Klas Eriksson till Sveriges Radio.

Förra året samlade Musikhjälpen in 54 miljoner kronor till temat ”För en värld utan barnarbete.”

Var sänds Musikhjälpen 2022?

Du kan både lyssna på Musikhjälpen 2022 med Klas Eriksson och gänget i P3 Sveriges Radio men också titta på programmet som sänds dygnet runt på SVT Play men också delvis i SVT2 och SVT24.

Annons