Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Krister Henrikssons sorg efter Johanna Sällströms död

22 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hon spelade Kurt Wallanders dotter i Wallander-filmerna – men den 13 februari tog skådespelaren Johanna Sällström sitt liv, 32 år gammal.
Motspelaren Krister Henriksson såg sin kollega som en extradotter, och har berättat om den svåra sorgen.
– När någon som man tycker väldigt mycket om går bort är sorgen outhärdlig, har skådespelaren sagt i Renées brygga.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Johanna Sällström påbörjade sin skådespelarkarriär redan som 15-åring på teaterscenen, och spelade i uppsättningar i hela landet. I mitten av 90-talet slog hon igenom för den breda massan när hon spelade Victoria Bärnsten i populära såpan Tre kronor. Det stora genombrottet på vita duken kom när hon 1997 spelade i Under ytan, en film hon också vann en Guldbagge för.

Mellan 2004 och 2006 arbetade Johanna Sällström hårt med inspelningarna av Wallander-filmerna, baserade på Henning Mankells böcker. Under de få åren spelade de in 13 filmer, där hon var dotter till Kurt Wallander, spelad av Krister Henriksson.

– Vi kom väldigt nära varandra. Nästan som far och dotter. Vårt privata förhållande var mycket bättre än Kurt och Linda Wallanders i filmerna, har Krister Henriksson berättat i Aftonbladet.

Annons

Johanna Sällström led av depression och ångest, och i november 2006 skrevs hon in akut på Malmö lasarett för att få psykisk vård. Men trots att hon sökte hjälp gick skådespelarens liv till slut inte att rädda – den 13 februari 2007 begick hon självmord i sin lägenhet.

Krister Henrikssons sorg och skuld

Det tragiska dödsfallet kom som en chock, både för publiken men inte minst för hennes familj, vänner och kolleger. I Renées brygga 2017 berättade Krister Henriksson om den svåra sorgen och skulden han kände efter sin väns död.

– När någon som man tycker väldigt mycket om går bort är sorgen outhärdlig. Det var chockartat. Hon var ju på något sätt en depressiv person. Men det var också det som gjorde henne så jävla bra, sa han i programmet.

När han fick veta att hon gått bort undrade skådespelaren om han hade kunnat göra något annorlunda.

– Det är det som är det hemska. Jag kände jättemycket skuld.

Annons

Krister Henriksson hade efter 2006 inga planer på att återvända till rollen som Wallander, men att de fortsatte filma efter Sällströms död gjorde att alla kollegerna kunde stötta varandra för att gå vidare.

– Vi som var inblandade i det här pratade mycket med varandra. Sedan var det väldigt skönt att gå vidare och göra några "Wallander"-filmer till för det var ett sätt att slutföra sorgearbetet. Nu förmår vi att gå vidare med våra liv. För det är ju hemskt om man stannar kvar i sorgen.

Mår du eller någon du känner dåligt? Det finns hjälp att få

Självmordslinjen som nås på 90101

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se (föräldratelefon: 020-85 20 00)

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons