Här är alla deltagare i På spåret 2021
0:54

Efter reklamen: Här är alla deltagare i På spåret 2021

(0:54)

Slå på ljud

Äntligen är På spåret tillbaka med en ny säsong i SVT. Som vanligt sitter det svenska kändisar i tågburarna som blir programledda och bedömda av Kristian Luuk och Fredrik Lindström. Sedan de tog över programmet från Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg 2009 har de tuffat på med säsong efter säsong av det populära kunskapsprogrammet.

Så här såg Fredrik Lindström och Kristian Luuk ut när de började leda På spåret 2009.

JAN WIRIDƒN / GT / TT

Men Kristian Luuk, 55, och Fredrik Lindström, 58, har känt varandra i flera decennier nu. De började först jobba tillsammans när de spelade in det numera kultförklarade radioprogrammet Hassan, där de underhöll svenska folket med busringningar. Hassan sändes 1993 och 1994 innan det lades ner, men redan där för 27-28 år sedan sattes rollerna i vänskapen som tittarna är så vana vid att se i På spåret idag.

Hassan-gänget Henrik Schyffert, Fredrik Lindström och Kristian Luuk på Grammisgalan.

TT/Fredrik Sandberg

– Du var ordningsman och programledare och jag mer spontan, som spånade och skenade i väg, har Fredrik Lindström sagt om inspelningarna av Hassan till Aftonbladet.

Efter Hassan gick Kristian Luuk vidare till att göra tv-programmet Knesset på ZTV med Erik Haag, medan Fredrik Lindström medverkade i radioprogram som På minuten, och var komiker i ZTV-programmet Tommy på duken.

Fredrik Lindström med skådespelarna i hans film Känd från tv – Alexandra Rapaport, Kristian Luuk och Johan Rheborg.

Mark Earthy/TT

När Fredrik Lindström 2001 regisserade sin andra långfilm, Känd från tv, så fick han och Kristian Luuk jobba tillsammans igen. Kristian Luuk har en av huvudrollerna i filmen, tillsammans med Johan Rheborg.

Genom åren har de synts tillsammans i offentliga sammanhang och på röda mattor – bland annat stöttade Fredrik Lindström sin vän Luuk när han var programledare i Melodifestivalen 2007 och 2008.

Duon festar loss efter Melodifestivalen 2008.

Fredrik Sandberg / TT

När Luuk året därefter erbjöds jobbet som programledare i På spåret var det han som lobbade för att Fredrik Lindström skulle ta domarrollen.

– Fredrik Lindström stod överst på både min och SVT:s önskelista. Vi känner varandra väl och jag tror att vår kemi kommer att synas i rutan, sa Kristian Luuk inför premiären 2009.

Med 12 år i ryggen kan vi konstatera att det stämmer!

Kristian Luuk och Fredrik Lindström har jobbat ihop i många år nu.

Bo Håkansson, Bilduppdraget
The Storytellers – Lyssna med Louise
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Louise

(5:00)

Slå på ljud
Mest läst