Prinsessan Sofia tillsammans med prins Carl-Philip

TT

Prinsessan Sofias kungliga smyckesskrin rymmer en hel del vackra skapelser. Vissa gillar hon mer än andra och det som prinsessan har synts mest i är hennes privata bröllopsdiadem, som var en speciell gåva från kungen och drottningen. Det är ett brilliantdiadem med smaragder som dessutom är föränderligt.

Prinsessan Sofia i sin bröllopstiara.

Prinsessan Sofia i sin bröllopstiara.

“Toppingen” av smaragder är nämligen utbytbar och hon har synts med både pärlor och smaragder på briljantspetsarna.

På kungens middag 2019 bar hon tiaran i sin ursprungliga form.

På kungens middag 2019 bar hon tiaran i sin ursprungliga form.

Ibland bär hon det i sin ursprungliga form, utan någon extra pynt på de nio löven av briljanter.

På Nobelfesten 2017 hade hon pärlor på briljantspetsarna.

På Nobelfesten 2017 hade hon pärlor på briljantspetsarna.

Men, det finns också kungliga smycken, diadem speciellt som tillhör drottning Silvia, som aldrig kommer att vara tillgängliga för prinsessan Sofia. Helt enkelt för att hon är för lågt i rang. Här är några exempel!

De Leuchtenbergska safirerna

Drottning Silvias safirer är berömda, lätta att bära och kanske vackrast i hela det kungliga Europa. Diademet har 9 djupblå safirer, och halsbandet 15 safir-rosor och 9 kläppar – det blir 33 super-safirer totalt. Allt inramat av briljanter.

Kröningsdiademet

Kröningsdiademet tillhörde kejsarinnan Amalie av Brasilien och som enda arvinge fick systern, drottning Josefina av Sverige, ärva smycket 1873.

Silvia bär bara diademet vid särskilda tillfällen, när det verkligen är tal om något speciellt firande, någon speciell högtid.

Kronprinsessan Margaretas rubindiadem

När Gustav VI Adolf gifte sig med brittiska prinsessan Margareta år 1905 (kungens farmor), fick bruden detta rubindiadem i gåva av sin farbror och faster, kung Edward VII och drottning Alexandra. Drottningen bar det första gången 1995. Även Marianne Bernadotte har haft det på sig.

Foto: TT

Läs mer:

Sofia utsedd till världens bäst klädda kunglighet

Här dyker Victoria upp – i Silvias 34 år gamla klänning

Utvalt: 13 vackra smycken värdiga en kunglighet