Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kungliga Nobelklänningar visas på ny modeutställning

04 jan, 2018 
AvIda Gustafsson
Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm visar i vår en utställning med coutureklänningar som lånats in av svenska och danska hovet.
Annons

Konstmuseet vid Vasaparken, Sven Harrys, har i vår en haute couture-utställning med plagg från internationella modeskapare som Balenciaga, Alexander McQueen/Givenchy, Lous Vuitton, Balmain och nordiska modeskapare som Pär Engsheden, Jørgen Bender och Bea Szenfeld. Besökaren utlovas en unik inblick i den slutna och mytomspunna haute couture-världen.

I utställningen, som fått namnet Couturens hemligheter ingår ett antal klänningar som har lånats in från det svenska och danska hovet som burits av bland annat Silvia och Victoria, se bilder här nedan.

– Sven-Harrys konstmuseum ser det som ett stort privilegium att i utställningen Couturens hemligheter som öppnar den 26 januari, få möjlighet att bland annat visa två av H.M. Drottningens nobelklänningar, säger Elsebeth Welander-Berggren, Museichef Sven-Harrys konstmuseum.

Utställningen öppnar den 26 januari och pågår fram till den 2 april 2018.

Annons

Utställningen har tagit tre år att arbeta fram av en arbetsgrupp där modeskaparen Pär Engsheden och Ingrid Giertz- Mårtenson varit kreativa ledare. Gästkurator och redaktör för utställningskatalogen är Ulrika Kyaga. Som scenograf och formgivare för utställningen står Johan Svensson, idag Creative Director för Vogue UK, tidigare AD för Vogue Paris och Design Director för  W Magazine.

Under Nobel 2002 bar Silvia en handbroderad thaisidenklänning av Jørgen Bender.

Sofia i en klänning från Ida Sjöstedt under Nobel 2014.

Annons

Silvia på Nobel 1994, signerat modeskaparen Jaques Zehnder.

Victoria på Nobel 2014 i en magnifik röd klänning av Pär Engsheden.

Bland medverkande modehus/kreatörer återfinns bland annat följande:

Balenciaga

Alexander McQueen/Givenchy

Stéphane Rolland

Louis Vuitton

Jacques Zehnder

Jørgen Bender

Castillo

Balmain

Augusta Lundin

Pär Engsheden

Ida Sjöstedt

Bea Szenfeld

Sarah Hayes & Aspar Karahynseinov – H&M

FOTO: Charles Hammarsten

Annons