Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Laila Bagges ilska – ambulansen kom inte efter sonen Liams olycka

01 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
Laila Bagges son Liam Pitts råkade ut för en olycka under en träning, och fick armbågen ur led.
Men trots att tränarna ringde efter ambulans så tog det en timme innan sonen fick hjälp – trots att han både svimmade och tappade känseln i fingrarna.
– Armbågen pekade åt ett annat håll än vad den ska peka åt. De försökte först själva se om de kunde dra den rätt. Men det gick inte, berättar Laila Bagge i Rix Morronzoo.
Annons
Visste du det här om Laila Bagge?Brand logo
Visste du det här om Laila Bagge?

Laila Bagges, 48, son Liam Pitts, 17, satsar hårt på att kunna tävla i MMA, och tränar flitigt. Men när han under ett träningspass på fredagen skadade sig, så fick han inte den hjälpen som man hade kunnat hoppas på.

Det var när Liam gjorde en brottningsövning som något gick fel, och det hördes ett högt knak när han landade på sin armbåge.

Tränarna sa åt Liam att ligga stilla och försökte rätta till armbågen själv, men insåg snart att de skulle behöva hjälp.

– Armbågen pekade åt ett annat håll än vad den ska peka åt. De försökte först själva se om de kunde dra den rätt. Men det gick inte, de vågade inte dra mer, säger Laila Bagge i sitt radioprogram Rix Morronzoo.

Tränaren ringde SOS Alarm som skulle skicka en ambulans – men inget hände. Efter 20 minuter utan att ambulansen kommit så ringde de Laila Bagge som åkte till träningen i ilfart, och var framme på ytterligare 20 minuter. Då hade fortfarande ingen ambulans dykt upp.

Annons

Laila Bagge uppmanas anmäla missen – av vårdpersonalen

Väl på plats fick Laila Bagge veta att sonen hade svimmat av flera gånger, och att han tappat känseln i fingrarna på den skadade armen. Då ringde hon SOS Alarm igen – där hon fick veta att de aldrig hade skickat en ambulans, men att de skulle göra det nu.

– Då sa jag till henne att jag ville veta exakt när den är här, och då sa hon ”fem till åtta minuter”. Och det var exakt det det tog, fem till åtta minuter. När ambulanspersonalen kom och såg Liam sa de direkt att ”det här borde du göra en anmälan på”, säger Laila Bagge i radioprogrammet.

Ambulanspersonalen menade att en bortdomnad hand måste tas om hand snabbt för att inte riskera nedsatt funktion.

– Vi var jätterädda att det skulle vara fraktur och brutet. Vi var där till tolv på natten faktiskt, från tre på dagen till tolv på natten. Men det var inget brutet, det var ingen fraktur, den är ur led. Han hade svinont och fick morfin, säger Laila Bagge i Rix Morronzoo.

Annons