1:10

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:10)

Alexander Isak, 21, har snabbt blivit en av Sveriges stora fotbollsstjärnor, och ett stort hopp för framtiden. Anfallaren, som trots att han bara fyller 22 år i höst redan har spelat i landslaget sedan 2017, jämförs med Zlatan Ibrahimovic.

Alexander Isaks lysande karriär

Fotbollsspelaren från Solna debuterade bara 16 år gammal när han under säsongen 2016 gjorde 10 mål i Allsvenskan för AIK, och sedan dess har karriären fortsatt spikrakt uppåt. När han 17 år gammal såldes till tyska Borussia Dortmund för 85 miljoner kronor var det den då dyraste spelarförsäljningen från Allsvenskan någonsin.

Det var också samma år som Isak blev landslagets yngsta målskytt genom tiderna, i en landskamp mot Slovakien i januari.

Helena Segers och Zlatan Ibrahimovic fina beslut för barnen – bilden visar

I dag spelar svensken i spanska Real Sociedad, dit han köptes för omkring 300 miljoner kronor – och han har inte gjort klubben besviken med sin målstatistik.

Även i landslaget skiner Alexander Isak. I EM-premiären mot Spanien lyckades han förvisso inte göra några mål, men hyllades av publik och experter för sin energi, framåtanda och tekniska skicklighet.

Alexander Isak med Janne Andersson.

JULIO MUNOZ

Privatlivet – har han flickvän?

Alexander Isak är uppvuxen i Bagartorp i Solna, där han föddes i september 1999. Han växte upp med sin mamma Saba och pappa Teame, samt systern Nyat och brodern Binyam. I skolan sågs Alexander som en mönsterelev, och för föräldrarna var det viktigt att han fokuserade på studierna – skolan fick inte ta skada av att han spelade så mycket fotboll.

Svenska fotbollsspelarnas kärlek – här är fruarna och flickvännerna

Alexander Isaks pappa Teame arbetade länge som hemspråkslärare i tigrinska, det största språket i hans hemland Eritrea. Han har också skrivit flera lärarböcker i språket. Teame jobbade i Bagartorpskolan, där alla hans tre barn gick, skriver Expressen.

Här är han med sin syster:

Kärleken från familjen har Alexander Isak helt klart, men hur är det med kärlek från en partner då? Om Isak har en kärleksrelation så väljer han att hålla den hemlig, men utåt är han i alla fall singel, och verkar fokusera på karriären.

Så lång är Alexander Isak

Den svenska landslagsspelaren hör till de längre i landslaget – han är 192 centimeter lång.

Mer läsning

Femina