Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren gjorde succé – så gick det sen

03 maj, 2021 
Lennart Hoa-Hoa Dahlgren.
Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren var Sveriges starke man, och lyckades ta 11 SM-guld i tyngdlyftning.
Samtidigt blev han ansiktet utåt för pappaledighet i Sverige – och många år senare imponerade han i På spåret.
Så här gick det för tyngdlyftarlegendaren efter karriären!
Annons
Här är alla deltagare i "På spåret"Brand logo
Här är alla deltagare i "På spåret"

När Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren, i dag 68 år, började tävla i tyngdlyftning på 70-talet, så dröjde det inte länge innan framgångståget kom tutande. För Stockholms Atletklubb vann den starka mannen 11 SM-guld i tyngdlyftning.

Men även om det var sporten som gjorde honom känd, så var de Hoa-Hoas engagemang på det privata planet som gjorde honom folkkär. När det på slutet av 70-talet gjordes en kampanj med Försäkringskassan för att fler pappor skulle ta ut föräldraledighet för sitt barn, så var Lennart ansiktet utåt. På affischer syntes han bära ett barn klädd i blågul tröja.

Svartvit bild på Lennart Hoa-Hoa Dahlgren som styrketränar.
Hoa-Hoa under karriärens glansdagar.

För Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren var det dock viktigt att det skulle vara ett fritt val för föräldrarna – han ville uppmuntra pappor att vilja ta ut mer tid med sina barn, men gillar inte att det har blivit tvång.

Annons

– Då fick varje familj välja om farsan skulle vara hemma eller inte och hur länge. Nu är det så att farsan måste vara hemma en viss tid, annars bestraffas familjebildningen med tre månader utan pröjs. Det skulle jag aldrig ställa upp på, för det är inte demokratiskt. Dessutom undrar jag hur riksdagen vet bättre än familjerna hur de ska ta ut ledigheten, sa Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren till SVT 2015.

Lennart Hoa-Hoa Dahlgren med sin dotter.
Lennart med sin dotter.

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren gjorde succé i På spåret

Efter att ha lagt tynglyftandet på hyllan så fortsatte Lennart vara aktiv inom sporten på andra sätt – bland annat var han under många år konferencier på olika tävlingar. Han började också kommentera wrestling-evenemang för TV3 och TV1000 på 90-talet, när sporten fick stort genomslag.

Annons

För många personer är dock Hoa-Hoa synonym med På spåret, och det är inte så konstigt. Redan programmets första säsong 1987 var han med och tävlade – och vann. Sedan återvände han till programmet tillsammans med Expressen-profilen Cecilia Hagen 2002, 2003, 2007 och 2013. Alla fyra gånger de tävlade tillsammans så tog sig Dahlgren och Hagen till final, men lyckades aldrig plocka hem vinsten. Den allmänbildade duon imponerade dock på både programledarna och tittarna, och många fick en annan bild av styrkemannen Hoa-Hoa.

Cecilia Hagen och Lennart Hoa-Hoa Dahlgren i På spåret.
Hoa-Hoa tävlade med Cecilia Hagen i fyra år.

Hoa-Hoa Dahlgren har också varit programledare för ett eget frågesportsprogram, Besserwisser.

Numera satsar Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren på livet som krögare, och har genom åren ägt flera restauranger. Han är inte rädd för att prova nya saker och testa gränserna.

– Att gå sin egen väg kan vara jävligt smärtsamt. Det är lätt att flyta med strömmen och vara en i gänget. Jag har inget emot att vara i en grupp, men när jag tycker annorlunda går jag min egen väg oavsett om jag får vara ensam. Det är jag stolt över, har han tidigare sagt.

Källa: Sportbibeln.

Annons