Liam Neeson och Natasha Richardson.

0:54

Efter reklamen: Så tar du dig igenom sorg - psykologens tips

(0:54)

Liam Neeson träffade sin blivande fru, brittiska skådespelaren Natasha Richardson, när de spelade mot varandra i föreställningen Anna Christie på Broadway 1993. Natasha, känd från filmen Föräldrafällan, var 29 år, och gift med producenten Robert Fox när hon träffade Neeson, men kunde inte förneka deras kemi.

– Jag hade aldrig haft så explosiv kemi med en skådespelare. Vi hade en fantastisk sorts fridans på scen varje kväll. Det var som att vi var Fred Astaire och Ginger Rogers, har Liam Neeson sagt.

Efter första gnistan gick det snabbt för skådespelarparet. De gifte sig året därpå, och 1995 och 1996 födde Natasha parets söner Micheál och Daniel.

– Hon brydde sig om alla. Hon hade en modersinstinkt. Hon gjorde middag åt alla och såg efter oss alla, har Liam Neeson berättat.

Liam Neeson och Natasha Richardson 1993.

Liam Neeson och Natasha Richardson 1993.

REX

Natasha ramlade i skidbacken – trodde hon mådde bra

Men det som skulle bli en lång och lycklig kärleksresa slutade abrupt i sorg, en marsdag 2009. Natasha och parets äldsta sin Micheál, som då var 13 år, var på skidsemester i kanadensiska Quebec, när hon ramlar i skidbacken utan hjälp. Till en början mår hon okej efter fallet, och tackar till och med nej till hjälp av sjukvårdspersonal.

Liam Neeson var i Toronto och spelade in en film när han fick höra om olyckan.

– Jag pratade med henne och hon sa ”Åh älskling, jag har ramlat i snön”. Det var så hon beskrev det, säger Neeson.

Det ingen visste, och allra minst Natasha Richardson, var att hon var mitt uppe i vad som kallas ”klar intervall”, vilket är en period då allt känns som vanligt efter en hjärnskada, men då blod byggs upp i hjärnan tills trycket på hjärnan blir, i värsta fall, dödligt.

Jon Bon Jovis kärlekshistoria med hustrun – efter 32 år

Liam Neesons sista ord till hustrun

När Liam Neeson fick veta att hans fru var döende, så skyndade han för att vara vid hennes sida. Men väl på plats fick han veta att hon var hjärndöd, och att det inte fanns något att göra.

– Jag gick in till henne och sa att jag älskade henne. Jag sa: ”Älskling, du kommer inte komma tillbaka från det här. Du har slagit i huvudet. Det... jag vet inte om du kan hör mig, men det är vad som händer. Vi tar med dig hem till New York. All din familj och dina vänner kommer komma”, och det var i stort sett det. Hon och jag hade gjort en pakt. Om någon av oss blev en grönsak så skulle vi stänga av maskinerna, berättar Liam Neeson.

Tre av Natashas organ donerades, något skådespelaren kände var trösterikt – hans fru kunde hjälpa andra att hålla sig vid liv.

Sanningen bakom romansen mellan Daryl Hannah och John F Kennedy Jr

12 år har gått sedan dödsolyckan, och parets söner har hunnit bli vuxna. 24-åriga Daniel är kläddesigner, som kör ekologiska kläder och accessoarer.

Liam Neeson själv har fortfarande inte gift om sig, trots alla år som har gått, utan har varit ensamstående pappa åt parets barn sedan det hände.

Efter olyckan fick Liam Neeson stöd av många, men bland annat vännen och U2-sångaren Bono, som förlorade sin mamma när han var i samma ålder som Liams barn.

– Han sa liksom: ”Jag förlorade min mamma i den här åldern, och jag har klarat mig bra. Och ni kommer också klara er”.

Goldie Hawns och Kurt Russells kärlekssaga – så har de hållit i 38 år