”Hon är helt otroligt stark” - hör författaren om Märta Tikkanen
2:43

Efter reklamen: ”Hon är helt otroligt stark” - hör författaren om Märta Tikkanen

(2:43)

Slå på ljud

I söndags publicerade Expressen en recension av Kristina Sandbergs självbiografiska En ensam plats skriven av kulturprofilen Linda Skugge. Boken, som handlar om Sandbergs egna upplevelser av att kämpa med cancer, sågades av Skugge, något som i sin tur har kritiserats och debatterats på kultursidorna i veckan.

Nu utvecklar Linda Skugge sitt resonemang i Feminas podcast Skugge och Wollin, och säger att hon egentligen älskar genren ”sick lit”, där författare skriver om sina sjukdomar.

– Grejen är att jag älskar genren sick lit, jag har läst otroligt mycket böcker om olika märkliga diagnoser. Jag ser fram emot Göran Greiders cancerbok, du kan ju tänka dig hur vacker den blir, säger Linda Skugge i podcasten.

Linda Skugge kritiserar förlagets beslut att ge ut boken

Skugge tycker också att det är bra att Krisitna Sandberg hittat ett sätt att hantera den tuffa situation hon gått igenom under cancersjukdomen, men tycker att det inte är en bok som borde getts ut av förlag.

– Det är klart man ska skriva av sig, för det behöver man, men ibland blir det inte litteratur. Jag hävdar att boken inte var litteratur, det var typ som att läsa någons personliga dagbok. Fullständigt ointressant bok. Det räcker ju inte att bara ”jag har en jättefarlig sjukdom här”, det blir inte automatiskt bra litteratur. Det borde förlaget ha stoppat – bett henne skriva om eller inte gett ut, resonerar hon.

Linda Skugge avslöjar Kristian Luuks okända kärleksliv – dejterna via Tinder

Linda Skugge: Sämsta bok jag läst i hela mitt liv

Linda Skugge går vidare och konstaterar att hon blev arg av att läsa En ensam plats.

– Det är helt bisarrt. Det är liksom den sämsta bok jag läst i hela mitt liv. Det är typ det, jag har aldrig varit så arg. Jag har suttit och skrikit där hemma och gjort stora anteckningar med spritpenna och kryssat över. Det är det sämsta jag läst i hela mitt liv, och så ger det här förlaget ut det – det suger. Det är bara för att hon är så känd som hon får ge ut den.

– Du lindade in det lite i din recension med andra ord, säger podcastkollegan Malin Wollin.

– Man ska skriva om svåra ämnen, men inte ge ut det som litteratur om det inte är litteratur, menar Skugge.

Feministernas kritik mot Nina Björk – försvarar äktenskapet

Mest läst