Lisa Henni
5 fakta om serien Lyckoviken
Slå på ljud

Lisa Hennis stora genomslag kom 2009 i rollen som Joel Kinnamans kärlek Sophie i Snabba Cash. 2017 sågs hon i hyllade kriminalkomediserien Fallet och sedan dess har hon haft stora roller även i actionthrillerserien Rig 45 och filmen Den blomstertid nu kommer.

Nu är hon aktuell i Camilla Läckbergs kriminalsåpa Lyckoviken, där hon spelar rollen som Madelene – som alla trott varit död i 18 år.

Först och främst: om man inte har sett Lyckoviken – varför ska man se den?

– Framför allt är det underhållning för hela familjen, något jag tycker har saknats lite på senaste. Och just såpan som format innehåller många ingredienser som tittarna kan relatera till – konflikter som berör.

Berätta mer om din rollfigur Madelene!

Madelene är en karaktär som man både gillar och kan ha svårt för. Hon fejkade sitt självmord och stack till USA för 18 år sedan, och nu har hon återvänt för att ställa allt till rätta. Men, istället vänder hon upp och ner på allt. Hon är en riktig kaosmotor!

Hur skiljer sig Madelene från dig personligen?

– Hon ligger ganska långt bort ifrån mig själv, men just därför tycker jag att rollen är så rolig. Det är kul att få undersöka känslor och situationer man själv inte skulle sätta sig i. Madelene står sig själv närmast och bryr sig inte om ifall folk inte gillar henne, sådan är inte jag. Men det är också väldigt befriande men någon som ger blanka fan i vad folk tycker och tänker om henne, särskilt som kvinna.

Lisa Henni i Lyckoviken

Lisa Henni som Madelene i Lyckoviken.

”Inte ambitionen att hamna i kritikernas finrum”

Lyckoviken har slagit tittarrekord och gillas av många, men har också fått en del sågningar. Det bekymrar inte Lisa Henni, som menar att tittarsiffrorna talar för sig själv och refererar till Camilla Läckberg, som precis som med många av sina böcker varit öppen med att den här serien inte heller har ambitionen att hamna i kritikernas finrum.

”Faye är en riktig drömroll”

Vad hade du för relation till Camilla Läckberg och hennes verk sedan innan?

– Jag har alltid sett upp till henne som kvinna. Hon har verkligen lyckats bli en folkkär businesswoman. Hon är self made, har sinne för affärer och alltid flera järn i elden, med en enorm fingertoppskänsla för att skapa för en bred publik. När hon dök upp på inspelningen blev alla helt starstruck! Jag är också ett stort fan av hennes senaste böcker (En bur av guld och Vingar av silver, reds anm.) Faye är också en stark kvinna som tar för sig och inte väntar på att saker ska hända. Jag skulle älska om böckerna om Faye blev film – det skulle vara en riktig drömroll!

”Det är i situationerna som skaver som världen vidgas”

Lisa beskriver teamet bakom Lyckoviken som en stor familj, men säger att hon privat har ett stort behov av egentid. För några år sedan köpte hon ett hus på landet i Skåne, helt själv. Det har blivit en fristad, en motpol till det intensiva och sociala livet på inspelningarna. Men det har också kommit med en del utmaningar.

– Jag var ett sådant stadsbarn innan, jag hade ingen koll på hur man sköter hus och trädgård. En natt i början vaknade jag av att strömmen gick, och jag började gråta, för jag visste verkligen inte vad jag skulle göra. Det var ett hårt uppvaknande. Men man växer så mycket som människa av de här situationerna som skaver lite. Jag tror det är jätteviktigt att våga stanna och vara i det, för det är då ens värld vidgas. Jag vill inte stagnera. En psykolog jag känner berättade att det är väldigt vanligt att människor krymper sin världsbild allt eftersom de blir äldre. Ibland så pass mycket att det till slut blir läskigt att bara gå ut och köpa en liter mjölk. Så jag försöker motarbeta det.

”Jag skulle fokusera på kvinnlig njutning och sexualitet”

Förutom att renovera och pyssla i huset står läsning, poddlyssning och matlagning högt på listan över fritidssysselsättningar. Och när jag frågar vad hon skulle göra om hon inte var skådespelare kommer svaret blixtsnabbt.

– Jag skulle utbilda mig till sexolog och fokusera på kvinnlig njutning och sexualitet. Där har vi så långt kvar att gå. I litteratur och kultur används nästan uteslutande ett manligt språk för att beskriva samliv, och det räcker inte till som vokabulär. Jag skulle verkligen vilja stärka kvinnor i det här ämnet.

Ett oväntat, och fascinerande svar. Men det starka engagemanget till trots, verkar det som att Lisa Henni stannar kvar i skådisbranschen, åtminstone den närmaste tiden:

Coronaåret har fått många, speciellt i kulturbranschen, att tänka till kring sitt yrke och kanske till och med byta bana. Känner du igen dig i det?

– Jag vet inte om jag tycker att det stämmer riktigt. Jag tror snarare att pandemin skapat ett större sug efter streamat underhåll än tidigare. I min bransch är det teatern som blivit hårt drabbad, och jag lider verkligen med kollegor som står utan jobb. Men för många som håller på med film och tv finns det just nu mer jobb än innan pandemin. Det är många nya produktioner på gång samtidigt som alla de som blev liggande i början av pandemin drog igång igen när man insåg att det visst gick att filma om man bara coronaanpassade arbetet.

Camilla Läckberg har tidigare öppnat upp för flera ytterligare säsonger av Lyckoviken, och om publiksiffrorna är fortsatt gröna är Lisa Henni mer än öppen för en tredje säsong.

– Det jag framför allt gillar med såpa är att man verkligen får agera ut känslorna. I till exempel Snabba Cash syntes karaktärernas känsloliv i ögonen, här levs de ut. Det är lyxigt som skådis att få göra båda två.

Lisa Henni och Joel Kinnaman i Snabba Cash.

Lisa Henni och Joel Kinnaman i Snabba Cash.

Foto: TT/Nent Group/Andreas von Gegerfeldt

LÄS MER:

Här är allt vi vet om Lyckoviken säsong 2 – se den efterlängtade trailern här

Camilla Läckberg om systerskapet och kritiken på Instagram

Tv-serierna du vill ha koll på 2021

Mest läst