Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Lisa Nilsson blir vintervärd – pratar om minnet av sin mamma

09 dec, 2020 
AvStina Dahlgren
Lisa Nilsson med en halsduk uppdragen över huvudet
Lisa Nilsson är en av årets vintervärdar i P1. Programmet kommer att handla om minnen, och om breven hon hittade efter sin mammas bortgång som förändrade allt.
Annons
6 saker du inte visste om Lisa NilssonBrand logo
6 saker du inte visste om Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är en av Sveriges mest välkända och meriterade sångerskor. Hon syns i årets säsong av Så mycket bättre på TV4 och nyligen släpptes en dokumentär om henne på SVT med namnet Lisa Nilsson – ett porträtt.

Lisa Nilsson blir vinterpratare i P1

Nu står det klart att hon även är en av årets vinterpratare. Den 27 december hör vi hennes program i P1.

– Jag kommer att prata en del om min mamma, och om minnet; hur vi förhåller oss till våra minnen. Detta i perspektivet av att mamma fick alzheimer, berättar Lisa Nilsson.

I somras avled hennes mamma Birgit efter att ha varit sjuk i alzheimers i nästan ett decennium. Hon begravdes i augusti, dagen efter att Lisa Nilsson fyllt 50.

Några månader senare skulle sångerskan hitta en bunt brev, bland annat från sin mamma, ute i sitt eget skärgårdshus. Det är därifrån hennes vinterprat tar avstamp.

Annons

– Jag upptäckte en del saker när jag läste de här breven som påminde mig om att jag lite grand har skrivit om min livshistoria, den är inte riktigt sann. Sanningen avslöjade sig i breven, berättar Lisa Nilsson.

Ändrade vinterpratet när hon hittade breven i skärgårdshuset

Från början var tanken att hon skulle prata om något helt annat, och ett vinterprat var redan planerat. Men så kom de där breven in i Lisa Nilssons liv och förändrade allt.

– Jag kunde inte släppa det här fantastiska insikten och upptäckten att hela min livsberättelse måste revideras för att de här breven berättar en annan historia. Och det har jag av någon sjuk anledning ändrat. Varför har jag gjort det?

Därför kommer vinterpratet till en stor del handla om minnet och hur det fungerar. Hur man kan ändra sin egen historia genom att välja ut vad man själv vill minnas.

Lisa Nilsson tar sociala medier som ett exempel. Hur man skrollar igenom sitt eget flöde och minns allt det fina – lyckliga familjebilder, middagar i solnedgången, snygga selfies.

Annons

– Det blir ju en väldigt skev bild av vad vi har varit, det är sällan man ligger och tar bilder på när man hulkgråter eller när barnen har utbrott och ligger i brygga och gallvrålar och kastar saker. Bråken man haft dokumenterar man sällan heller.

Lisa Nilsson om sin mammas bortgång och alzheimer

För Lisa Nilssons egen del blev breven en påminnelse om de positiva minnen hon glömt. Att hon av en slump hittade dem precis när hennes mamma gått bort i en sjukdom som handlar om just minnen tror hon är ödet.

– Breven öppnar en lucka just när jag har förlorat henne. Hur fasen kommer det sig att de skulle nå mig precis nu? frågar hon sig.

Hon pratar om sin mamma som komplex, svår och underbar. Att Birgit gick bort har nästan gjort henne mer närvarande i sin frånvaro, säger Lisa Nilsson.

Vad hade din mamma sagt om ditt vinterprat tror du?

– Hon hade sagt ”du får absolut inte säga något om mig”, så det finns ett skäl till att jag passar på nu när hon är borta, svarar Lisa Nilsson och skrattar.

Annons

Hon fortsätter:

– Jag har integritet men min mammas integritet var fullständigt ointaglig. Hon hade nog inte riktigt uppskattat att jag gav henne utrymme i ett vinterprat. Men jag kommer att uppföra mig med vördnad och respekt och det är en kärleksförklaring både till livet och till henne och mina minnen.

Vinter i P1 – här är hela listan på vinterpratare 2020:

25/12: Kattis Ahlström, journalist, programledare

26/12: Ulf Danielsson, professor

27/12: Lisa Nilsson, artist, låtskrivare

28/12: Johannes Anyuru, författare

29/12: Claes Elfsberg, journalist, programledare

30/12: Patricia Tudor-Sandahl, författare, psykolog

31/12: Olof Wretling, skådespelare, komiker (direktsänt)

1/1: Zinat Pirzadeh, författare, komiker

Vinter i P1 sänds i P1 kl. 13.00 och 22.05 i P1 och Sveriges Radio Play. Poddversion släpps kl. 07.00.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons