Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ludvig Åberg om flickvännen, familj och proffskarriären

16 apr, 2024 
AvFelicia Güven
FotografTT
24-åriga Ludvig Åberg golfsstjärnan
Golfstjärnan Ludvig Åberg hade länge drömt om att spela golf på professionell nivå – och bara 24 år gammal blev han världsstjärna i golfvärlden.
– Det känns ganska surrealistiskt att få uppleva det här, säger han till Aftonbladet.
Här är allt du behöver veta om stjärnskottet Ludvig Åberg!
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

Redan som femåring började Ludvig Åberg följa med pappa Johan till golfbanan, men föll inte direkt för sporten – i stället stod fotboll på schemat. Medan fotbollskamraterna hade glömt matchens förlust gick det däremot inte att tala med Ludvig i bilen på väg hem, berättar pappa Johan i en intervju med DN. När Ludvig Åberg blev äldre föll han för golf och fick då mer utlopp för sin vinnarinstinkt.

Golfstjärnan som föds

Den 31 oktober 1999 födde mamma Mia och pappa Johan sonen Ludvig Noa Åberg i Eslöv i Skåne, och han välkomnades till världen av sin storasyster Linnea.

Med en pappa som alltid varit intresserad av golf, har Ludvig vuxit upp med sporten. Men det var inte golfen som var ett intresse i början och sportlivet startades med en kort fotbollskarriär, som tog slut när Ludvig Åberg blev13 år, då han insåg att det var golf han trots allt ville satsa på. Vid 15-årsåldern kom han in på ett golfgymnasium i Helsingborg, där Ludvig dessutom hamnade i samma klass som dagens golfstjärnor Maja Stark och Linn Grant.

Annons

Började studera i USA

2019 fick Ludvig ett idrottsstipendium, vilket gjorde att han flyttade till USA för att börja studera vid Texas Tech University – och anslöt sig till golfteamet The Red Raiders. Men 2020 återvände han hem till Eslöv på grund av coronapandemin och tävlade då i Swedish golf tour. Två år senare åkte han tillbaka till Texas Tech University där han sedan fortsatte med sina studier och golfspelandet.

Men det var inte förrän 2023 som Ludvig Åberg blev världsetta i golf för första gången, då på amatörnivå. Efter det förlorade och återtog han platsen tre gånger, och totalt spenderade han 28 veckor som världsetta på amatörnivå. Under samma år gick Ludvig över till professionell golf där han hamnade på top 50 i rankning – och fick en säkrad plats i den legendariska golfturneringenThe Masters 2024. Tävlingen kom att bli Åbergs första stora mästerskapsframträdande, och gjorde att Ludvig Åberg gick från okänd till att vara en av golfvärldens absolut största och omtalade personer – på bara nio månader!

Annons

– Att vara i den här situationen och få känna på nerverna och pressen under de sista hålen... det är det man drömmer om, säger Ludvig Åberg i en intervju med Aftonbladet.

Golfstjärnan Ludvig Åberg i The Masters.
Stjärnskottet blev även Sveriges golfare år 2023.Foto: Christer Höglund/TT

Ludvig Åbergs lyckade karriär

24-åringens hade sin majordebut den 14 april i den välkända golftävlingen The Master i USA. I turneringen pressade han länge världsettan Scottie Scheffler, som till sist ändå stod som segrare. Vilket innebar en fin andraplats för Ludvig Åberg och en prissumman som låg på drygt 23 miljoner svenska kronor. Stjärnskottets placering resulterade även i att han klättrade på världsrankningen – upp till en sjundeplats. Ludvig är den enda manliga svensken uppe i toppen 2024.

Före detta golfproffset Jesper Parnevik berättade för SVT varför den unge Ludvig Åberg kan vara en av världens bästa golfspelare just nu.

Annons

– Ludvig är otroligt stark mentalt. Han spelar som han varit med i världsbilden i massa år. Men vi får inte glömma bort att han är ”rookie”. Och ja, han kommer ut som om han har spelat som proffs i 30-40 år. Så det mentala är definitivt en sak som imponerar på mig, säger Parnevik.

Ludvig Åberg kommer på en andra plats i världsturneringen.
Ludvig Åberg spelade final under The Masters på Augusta National Golf Club i USA den 14 april.Foto: Christer Höglund/TT

Familjen vid Ludvigs sida

Var Ludvig än spelar i världen har han alltid en stor hejaklack i publiken. Med mamma Mia Åberg, pappa Johan Ungesson, storasyster Linnea Åberg och flickvännen Olivia Peet, får Ludvig mycket pepp och stöd från sidan av banan.

Ludvig Åbergs flickvän

Under sina år på Texas Tech University fann Ludvig Åberg inte bara lyckan och kärleken i golf, utan även i flickvännen Olivia Peet, 24. Olivia är från England, men flyttade till USA för att satsa på sin tenniskarriär. Paret har varit tillsammans ända sen de möttes under sin studietid på Texas Tech och i dag hejar hon för fullt på pojkvännen Ludvig från sidan av golfbanan.

– Att gå upp till sista green och se min familj och flickvän där, det var väldigt coolt, säger Ludvig till Aftonbladet.

Ludvig Åbergs familj och flickvän på plats för The Masters 2024.
Från vänster syster Linnea, mamma Mia, Ludvig Åberg, flickvännen Olivia och pappa Johan.Foto: Christer Höglund/TT
Elin Nordegren och Tiger Woods – kärlekshistorian och otrohetsaffärenBrand logo
Elin Nordegren och Tiger Woods – kärlekshistorian och otrohetsaffären
Annons