Det har blåst en hel del kring Svenska Akademien den senaste tiden angående kopplingarna till den bland annat våldtäktsanklagade så kallade Kulturprofilen. Men under onsdagskvällen var det fokus på de adertons årliga högtidssammankomst som alltid hålls i december i Börshuset i Gamla stan i Stockholm. Men under ceremonien är de aderton endast 13 till antalet och under högtidssammankomsten kommer teologiprofessor Jayne Svenungson att väljas in till stol nummer nio. Kungafamiljen är som vanligt alltid inbjudna som hedersgäster, till ceremonin där klädkoden är högtidsdräkt.

Gravida prinsessan Madeleine bar en blå mönstrad klänning med en liten pälsjacka till och akvamarin-örhängen.

Klänningen är ett ”garderobsfynd”, hon bar den även vid Svenska akademiens högtidssammankomst 2013 när hon väntade Leonore, skriver kungliga modebloggen. Plagget, som kostar runt 2 400 kronor, kommer från brittiska gravidmärket Tiffany Rose och bars även av Victoria 2015, när hon väntade Oscar vid en galamiddag på Slottet.

Så här såg det ut när Madeleine bar den senast:

Bilden ovan är från 2013, då matchade Madeleine klänningen med en jacka som är snarlik den hon bar i år samt ett par poireformade pärlörhängen.

Här nedan är bilder på Silvia, Victoria och Sofia från årets högtidssammankomst.

Victoria bar en juligt vinröd klänning i sammet, röda skor och en svart pälsjacka.

Sofia bar, precis som Madeleine och Silvia, en blå klänning denna kväll som hon matchade med en svart kappa och ett gnistrande diadem i håret.

Läs även Därför ska Hollywoodkvinnor klä sig i svart på Golden Globe-galan

FOTO: Stella Pictures, IBL