1:05

Efter reklamen: Madonnas olika looks – genom tiderna

(1:05)

Långt, långt innan sociala medier tog över stafettstaven från klassiskt kändisskap och gjorde alla till potentiella influencers, var Madonna den kanske största stjärnan av de alla. Nu har det gått 30 år sedan hennes skandalomsusade dokumentär Truth or dare, eller In bed with Madonna, som den fick heta utanför USA, hade premiär.

Madonna banade väg för gaykulturen

Filmen, som hade en konstnärlig ambition skildrades delvis i svartvitt och följde Madonna under hennes Blond ambition tour 1990. Filmen möttes av både positiva recensioner och några sågningar och blev den mest inkomstbringande dokumentären genom tiderna (i alla fall fram till Bowling for Columbine 2002).

Madonna ur filmen "In bed with Madonna".

Filmen In bed with Madonna följde Madonna på turné.

TT

I retroperspektiv är det kanske skildringen av homosexualitet som filmen fått mest kredd för. I filmen som regisserades av Alek Keshishian, får gaykillar bara vara människor som umgås och existerar, vilket ledde till att många killar vågade komma ut och att publiken vande sig vid att se homosexualitet på film.

Påven ville stoppa Madonna

Stilikonen Madonna genom tiderna: 10 oförglömliga looks

Det kan inte nog överskattas om man tar in i beräkningen att filmen släpptes när HIV-skräcken var stor och empatin och förståelsen låg. Man skulle också kunna säga att In bed with Madonna var det första stapplande stegen mot dagens reality-tv och kändiskult.

Madonna blev en ännu större och ouppnåelig ikon, men Blond ambition tour och i sin tur filmen var också kantad av kontroverser.
Påven ville banna hennes konserter i Italien med tanke på de sexuella anspelningar i en katolsk kontext. Bland annat utfördes oralsex på en glasflaska när kameran rullade.

Madonna på Italien-semester med pojkvännen Ahlamalik Williams i augusti.

TT


Madonnas egna kärleksrelationer har i decennier varit en följetong i skvallerpressen, inte minst då flera av de män som synts vid popdrottningens sida, varit kända.

I tidiga karriären var hon gift med skådespelaren Sean Penn och hon fick sitt andra barn med filmregissören Guy Richie. Däremellan och efteråt har hon synts med vackra, oftast yngre män - som den 27-årige dansaren Ahlamalik Williams som hon dejtar nu.

Warren Beatty hade problem med kameran

Men det har inte alltid varit så. När ”In bed with Madonna” spelades in, var hon tillsammans med den 21 år äldre skådespelaren Warren Beatty efter att de mötts under inspelningarna av filmen Dick Tracy. När den gamla skolans Hollywood-stjärna mötte dåtidens avantgarde-ikon uppstod problem och han var måttligt road av att bli filmad konstant.

Madonna fyllde 63 – här visar hon att ålder bara är en siffra!

– Hon vill inte leva med kameran avstängd, sa han då.

Man skulle kunna se det som att Madonna låg 30 år före sin tid. Och nutidens största stjärnor har självklart också gjort dokumentärfilmer om sina egna liv: Beyoncé, Taylor Swift och Justin Bieber för att nämna några.

Även om filmerna kan kasta nytt ljus på fenomenet superstjärna, är de inte banbrytande.

Men det var originalet: In bed with Madonna.


Några av Madonnas mest uppmärksammade relationer

Sean Penn (1985-1989)

Madonna och Sean Penn.
TT

När de möttes var Sean Penn en av de hetaste unga skådespelarna i Hollywood och Madonna redan enormt stor. Deras äktenskap blev mycket stormigt och präglades av rapporter om Penns svartsjuka. Trots skilsmässan, har de båda fortfarande en varm vänskapsrelation 33 år senare och påstår att de älskar varandra.

Warren Beatty (1989-1990)

Madonna med Warren Beatty.
TT

När Madonna plockades till rollen som sångerska i filmen Dick Tracy blev hon och Beatty inte bara ett par på film, utan också på riktigt. Madonna ska enligt uppgifter ha älskat att han kom från det gamla Hollywood och hade haft affärer med dåtidens stora kvinnliga filmstjärnor. Relationen höll ungefär ett år.

Dennis Rodman (1994)

Madonna med Dennis Rodman.
TT

Relationen med basketstjärnan Rodman var intensiv men pågick bara ett par månader. I hans självbiografi skriver han att Madonna ville ha barn med honom och fokuserade allt kring att bli gravid. Det var också familjebildning och Madonnas starka personlighet som skrämde Rodman, varpå relation snart var över.

Carlos Leon (1994-1997)

Madonna med dåvarande pojkvännen Carlos Leon.
TT

Carlos Leon var Madonnas åtta år yngre personliga tränare och paret inledde en relation. Båda höll förhållandet privat men 1996 blev de föräldrar till dottern Lourdes Leon. Bara några månader senare separerade dem, men har haft en vänskaplig relation sedan dess. Leon sa att det bästa han fick ur relation var dottern, som betyder allt för honom.

Guy Ritchie (1999-2008)

Madonna med tidigare äkta maken Guy Ritchie.
TT

Madonna träffade den heta regissören i London och de blev blixtförälskade. 2000 föddes sonen Rocco och de adopterade sonen David från Malawi 2006. Trots att det var Madonnas längsta relation, slutade den i en uppmärksammad skilsmässa 2008 där Rocco valde att bo kvar med sin pappa.

Jesus Luz (2008-2010)

Madonna med ex-pojkvännen Jesus Luz.
TT

Madonna träffade den 30 år yngre brasilianske modellen på en fotografering. Relationen höll ett drygt år och tog enligt Luz slut då de inte hade särskilt mycket gemensamt. Däremot har han sagt att Madonna lärde honom att sluta vara sexistisk och i intervjuer har han sagt att han uppfostrar sin dotter till att vara helt fri som kvinna.