Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Maria Sur flydde kriget i Ukraina – nu tävlar hon i Melodifestivalen

09 feb, 2023 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Maria Sur
Efter att ha flytt kriget i Ukraina gick Maria Surs artistdrömmar i uppfyllelse.
I dag har hon skivkontrakt, och i helgen uppträder hon i Melodifestivalen.
Annons
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

I helgen är det dags för den andra deltävlingen i årets upplaga av Melodifestivalen. En av deltagarna under lördagen är Maria Sur, som nyligen kom till Sverige efter att ha flytt från det pågående invasionskriget i Ukraina.

I en intervju med Allas berättar hon om första tiden i hemlandet, efter det att kriget bröt ut.

– Sirenerna började tjuta hela tiden. Vi hade inget skyddsrum i vår källare, för vi bodde i en lägenhet på våning nio. Träffas ett höghus som vårt av en bomb så jämnas det med marken. Säkrast för oss var därför att ta oss till skyddsrum i olika offentliga byggnader som bibliotek, sjukhus och liknande, säger Maria Sur.

“Att lämna pappa var självklart inget lätt beslut”

Den i dag 18-åriga artisten hade redan påbörjat en musikkarriär, men fick pausa tillfälligt, när hon och hennes mamma tvingades fly landet. De hamnade först hos en släkting i Polen, men när det blev tydligt att kriget skulle fortsätta tog sig mor och dotter till Sverige. Samtidigt var Marias pappa tvungen att stanna i Ukraina.

Annons

– Att lämna pappa var självklart inget lätt beslut, vi tre har alltid varit oerhört tajta som familj. Från den dagen jag sa hej då till min pappa ändrades hela mitt tankesätt. Man inser att en dag har man allt – jag hade verkligen precis allt – för att i nästa sekund förlora hela min trygghet, säger Sur till Allas.

Väl i Sverige fortsatte hon att jaga sin dröm om att bli artist, och en av metoderna var att höra av sig till andra artister för att få hjälp. Och hon fick svar, av Sarah Dawn Finer.

– Vi började prata om mig och mitt liv. Jag berättade min historia, vem jag är och varför jag är här. Jag frågade henne vad jag kunde göra eftersom jag ville fortsätta mitt liv och fortsätta bygga min karriär, har Maria tidigare berättat för Expressen.

Artistdrömmen gick i uppfyllelse

Sarah Dawn Finer hjälpte till att fixa in Maria Sur på Hela Sverige skramlar, en insamlingsgala där pengarna gick till de som behöver hjälp i Ukraina. Hon ställde sig på scenen i Avicii arena och framförde Survivor av Destiny's Child.

Annons

Kort senare hörde ett stort skivbolag av sig och besannade Maria Surs drömmar.

– Det är som en saga. Det är så oväntat att något sådant här ska hända i dessa tider, säger hon till Expressen.

Och nu är det alltså dags för henne att inta Melodifestivalens scen. För Allas berättar hon om bidraget.

Never give up är en mäktig ballad som handlar om mina drömmar och min kamp för musiken. Med denna låt vill jag lyfta budskapet och vikten av att aldrig ge upp, vi ukrainare får inte sluta kämpa, säger hon.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons