Marina Abramović är en i raden av konstnärer och artister som knyts an till Nobelveckan, tidigare år har samarbeten gjorts med artisten Patti Smith, konstnären Jeff Koons, installationskonstnären Olafur Eliasson och skulptören Anish Kapoor.

Marina Abramović kommer att framföra en nyskriven performance på 20 minuter under heldagsseminariet Nobel Week Dialoge den 9 december. Årets tema är ”Water Matters” och Abramović performance kommer att bidra till att lyfta ämnet, hon är sedan tidigare engagerad i frågor som rör klimat- och miljöfrågor.

Inför medverkandet har Marina Abramović på uppdrag av Nobel Media tagit fram appen Rising, som vill påverka användare att göra genomtänkta val.

– Det är bara genom att förändra oss själva som vi kan påverka andra. Vatten är betydelsefullt, säger Marina Abramović i ett pressmeddelande.

Appen är en fortsättning och en slags förlängning på hennes tidigare VR-verk Rising som tar upp frågan om de förödande effekterna av klimatförändringar. I VR-verket, där betraktarna kommer nära en virtuell Marina Abramović som befinner sig i en behållare med vatten, uppmanas användarna att rädda henne från att drunkna genom att göra miljömedvetna val – eller inte. I appen får användarna se miljöeffekter av dagliga handlingar och val. Appen som släpptes den 26 november som en nedräkning inför performanceverket är gratis att ladda ner på Google Play och App store.

– Marina Abramović är en av världens främsta performancekonstnärer och engagerad i frågor som rör vatten och klimat. Vi ser fram emot hennes medverkan under Nobel Week Dialogue som är en del av det officiella programmet för att hylla årets Nobelpristagare. Det är spännande att se hur vetenskap och konst kan inspirera oss till nya tankar, säger Mattias Fyrenius, VD för Nobel Media.

Biljetterna till seminariet Water Matters den 9 december där den uppskattade konstnären Marina Abramovićs performance har sålt slut, men det finns en chans att få en sista minuten-biljett. Skriv upp dig på listan här.

Det årliga arrangemanget Nobel Week Dialogue har som syfte att uppmuntra till debatt och diskussion kring ett aktuellt och vetenskapsrelaterat ämne. Deltagare är Nobelpristagare, forskare, opinionsledare, företrädare för intressegrupper och politiska beslutsfattare.

Läs även: 16 smarta sätt att spara vatten