Masked singer har blivit populärt.

0:53

Efter reklamen: Visste du det här om Pernilla Wahlgren?

(0:53)

Masked singer har blivit en riktig succé för TV4, och slagit ned med buller och bång i fredagsmyset. I programmet uppträder kända profiler utklädda till extravaganta figurer varje vecka, och det är upp till tittarna och juryn – bestående av Pernilla Wahlgren, Felix Herngren, Nour El Refai och Måns Zelmerlöw – att lista ut vilken kändis det är bakom masken.

Men nu har TV4 börjat stå inför ett problem – personen bakom masken avslöjas innan det har sänts på tv. De senaste veckorna har personen som fått lämna programmet skrivits ut på Wikipedia, innan tv-tittarna har fått se vem som gömmer sig i figuren.

Marcus Schenkenbergs okända liv i Tyskland – det gör modellen i dag

På fredagen när Lotta Schelin fick lämna programmet och avslöjades vara kändisen bakom Jokern så stod det redan på Wikipedia – tillsammans med en lista på flera andra deltagare, som Aftonbladet dock skriver inte stämmer.

– I första hand tycker jag att det är ett fantastiskt kvitto på vilket engagemang programmet skapar. Vi har hela tiden önskat att det skulle bli en gigantisk nationell gissningslek och det här visar att det är precis vad det har blivit. Att folk till och med är inne på olika sajter som Wikipedia och skriver in sina gissningar kan jag inte ha någon synpunkt på. För det är ju faktiskt inte något annat än gissningar, säger TV4:s kanaldirektör Fredrik Arefalk till Aftonbladet.

Stjärnor som har varit med i Masked Singer – här avslöjas de

TV4:s plan för att stoppa fusket med Masked singer

Arefalks oro är att deltagaren som åker ut ur programmet avslöjas i förtid. Detta kan ske genom att folk kollar på versionen av programmet som läggs ut på Cmore och TV4 Play, och helt enkelt spolar sig fram till slutet.

– Det är ett bekymmer om det är så att den infon sprids vidare brett och därmed förstör upplevelsen för andra tittare som inte valt att ta reda på resultatet på det viset, säger Fredrik Arefalk till Aftonbladet.

Nu överväger kanalen att göra så att programmet inte går att spola i förrän det har sänts klart på linjär tv.

– Om vi märker att det här sprider sig så det förstör för ännu fler tittare så kan vi lägga ut den linjära sändningen även på TV4play. Det fungerar då ungefär som en direktsändning, att man inte kan spola framåt. och så får vi lägga ut vod:en (video on demand-versionen) 21:30 när programmet har sänts klart.

Allt du behöver veta om succén Masked Singer i TV4