Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Matrix-stjärnan Carrie-Ann Moss: Jag erbjöds spela farmor när jag fyllt 40

14 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografChris Pizzello/TT.
Carrie-Ann Moss skulle spela farmor när hon fyllt 40
Ålderismen i Hollywood vet inga gränser – och det fick skådespelaren Carrie-Ann Moss erfara med råge.
När stjärnan känd från Matrix-trilogin fyllde 40 år fick hon ett bryskt uppvaknande om hur branschen såg på henne, berättar hon i en ny bok.
Annons
Kärlekspar som spelat förälder och barn på filmBrand logo
Kärlekspar som spelat förälder och barn på film

Att Hollywood har en skev syn på åldrande är inget nytt – ålderismen i underhållningsbranschen i stort och kanske filmbranschen i synnerhet har varit ett stort problem länge.

Hollywoods främsta skådespelare vittnar om hur de bara får roller som häxor och tanter efter att de nått en viss ålder, och det är inte ovanligt att skådespelare i 30-årsåldern får spela mammor till tonåringar i film och tv-serier.

Skådespelaren Carrie-Ann Moss blev ordentligt känd när hon gjorde rollen som Trinity i Matrix, men så fort hon blev lite äldre så insåg hon hur allt förändrades för henne i branschen.

Matrix-stjärnan skulle spela farmor – när hon var 40

I den nya boken Face: One square foot of skin, skriven av skådespelaren Justine Bateman, diskuteras Hollywoods krav på kvinnlig skönhet och ungdom, och i en konversation mellan Bateman och Moss kommer galna detaljer fram.

Annons

”Jag hörde att allt skulle ändras efter 40. Jag trodde inte på det, för jag tror inte på att bara hoppa in i ett tankesystem som jag inte riktigt håller med om. Men bokstavligt talat dagen efter min 40-årsdag, så läste jag ett manus som hade skickats till mig och jag pratade med min manager om det”, berättar Carrie-Ann Moss.

Carrie-Ann Moss och Keanu Reeves i Matrix.
Carrie-Ann Moss och Keanu Reeves i Matrix.

Men när hon pratade med managern så visade det sig att skådespelaren hade kollat på fel roll. Nyligen fyllda 40 år skulle hon nu spela en kvinna med barnbarn.

”Och hon bara 'Oj, nej, nej, nej, det är inte den rollen du ska läsa för. Det är farmorn'. Jag kanske överdriver lite, men det hände över en natt. Jag gick från att vara tjej till att bli mamman till att bli bortom mamman”, berättar Matrix-stjärnan i boken.

Annons