Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Melodifestivalens finalskandaler vi minns

10 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Nakenchock, sexskämt och klädmissar.
Genom åren har Melodifestivalens finaler bjudit på en rad sensationer och uppmärksammade kontroverser.
Här är finalskandalerna vi minns från den glittrande musiktävlingen!
Annons
TV: Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbetBrand logo
TV: Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbet

Ola Salo ignorerade Carola – 2007

När The Ark vann Melodifestivalen med buller och bång 2007 skulle de ta emot priset Sångfågeln av förra årets vinnare, Carola. Problemet var bara att detta glömdes bort helt – när Carola stod och häll fram statyetten valsade programledaren Kristian Luuk förbi med sångaren Ola Salo pratandes om annat. Carola kritiserade SVT:s upplägg efteråt, och de senare åren har prisutdelningen planerats in i programmet på ett annat sätt.

– Jag sa till SVT att deras upplägg inte höll, exakt samma sak hände i fjol. Ska man lämna ifrån sig ett pris ska man få utrymme, sa Carola efter händelsen.

Annons
Carola och Ola Salo är vänner efter missförståndet 2007.

Charlotte Perrellis uteblivna amning – 2004

Tidigare Eurovision song contest-vinnaren Charlotte Perrelli var nybliven mamma när hon var programledare för Melodifestivalen 2004. Under den långa direktsändningen av finalen fanns det ingen tid för artisten att amma sin son Angelo – något som gjorde att tittarna kunde se hur hennes urringning förändrades under programmets gång.

– Mina bröst växer faktiskt under sändningen, konstaterade Charlotte Perrelli i en intervju med Expressen.

Charlotte Perrellis bröst växte i direktsändning.

T-shirtens sexbudskap – 1980

1980 tävlade Kenta Gustafsson i Melodifestivalen med låten Utan att fråga- Bidraget har kanske inte gått till historien – men det har hans klädval. Kenta hade på sig en tröja med texten ”Try it you'll like it – 69”, och en bild på två personer i den ekivoka sexställningen. Kenta passade också på att kyssa programledaren Bengt Bedrup under direktsändningen.

Annons
Kenta pussade på programledaren – klädd i t-shirt med sextryck.

Nakenchock blev nyord efter Afro-dite – 2002

När trion Afro-dite tävlade och vann med Never let it go 2002 hade de på sig kläder som visade rätt mycket hud – något som gjorde att kvällstidningarna myntade ordet ”nakenchock”. Några år senare skrevs ordet in i Svenska akademiens ordlista.

Pernilla Wahlgrens nazistsymboler – 1985

1985 får Pernilla Wahlgren sitt stora genombrott i Melodifestivalen när hon 17 år gammal tävlar med Picadilly circus. Men när tonåringen dansade loss i rutan var det många som blev chockade. På sin skinnjacka hade hon nämligen kors, som folk tyckte såg ut som nazistiska kors – medan Pernilla var inspirerad av idoler som Tina Turner och Madonna.

Annons

– Det blev rabalder om de här korsen, att de liknande järnkors. Men det var det ju inte, det var ett annat kors. Det var exakt samma som Tina Turner, Michael Jackson och Madonna hade, så det var inte järnkors utan en annan symbol, har Pernilla Wahlgren berättat för Expressen.

Pernillas kors på jackan väckte rabalder.

Anna Bergendahls röda Converse – 2010

Anna Bergendahl har blivit ett bekant ansikte i Melodifestivalen igen nu de senaste åren, med tre bidrag på fyra år. Men redan 2010 var hon med, och vann, men låten This is my life. Under hennes framträdande i finalen filmades dock aldrig artistens fötter – för att hon hade Converse på sig. Att det klassiska skomärket skulle visas på bästa sändningstid gick emot SVT:s regler om reklam.

Annons
Anna Bergendahl med sina röda Converse.

Carola var singel – 2000

När Carola var med och presenterade bidrag i Melodifestivalen 2000 – som en del av svenska artisteliten – blev det ramaskri. Hon kom nämligen klädd i en t-shirt med texten ”Ledig” över bröstet, något som bekräftade skilsmässan från Runar Sögaard, som hon hade gift sig med 10 år tidigare.

Texten blinkade till och med på Carolas t-shirt.
Annons
Se också: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
Se också: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons