Det var för två år sedan som den norska kronprinsessan Mette-Marit diagnostiserades med den kroniska sjukdomen lungfibros.

Den 47-åriga kungligheten hade får gått med sina symptom under en längre tid, innan undersökningar hos läkare till slut gav svar på vad som var fel med henne och varför hon så lätt blev trött och andfådd. Sjukdomen upptäcktes då i ett så pass tidigt stadie att Mette-Marit kunde få bra hjälp.

– Jag vet inte vilken form av lungfibros som kronprinsessan Mette-Marit har, det finns många former av sjukdomen. Men om man pratar allmänt om den vanligaste och mest studerade formen, (IPF, idiopatisk lungfibros) så är de tydligaste symptomen att man får hosta och blir andfådd. Man märker att man får försämrad kondition och sånt man enkelt gjort tidigare blir plötsligt mycket ansträngande, har Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet tidigare berättat för Svensk Damtidning.

Mette-Marits egna ord om tuffa sjukdomen

Sjukdomen har tvingat Mette-Marit att lägga om sitt liv, och när hon fick diagnosen konstaterade hon att hon skulle behöva ta ett steg tillbaka från sina kungliga förpliktelser för hälsans skull.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv, sa Mette-Marit då.

Under coronapandemin 2020 blev det tydligare än någonsin. På grund av sin nedsatta lungkapacitet är kronprinsessan Mette-Marit riskgrupp för att sväva i livsfara om hon smittas med covid-19, något som har gjort att hon fått tillbringa större delen av pandemin i självvald isolering.

Sajten UFO No more har sammanställt hur många arbetsdagar de olika medlemmarna i de skandinaviska kungahusen har jobbat under året. Under hela 2020 jobbade Mette-Marit bara 23 dagar, medan hennes make kronprins Haakon loggade 145 arbetsdagar.

Läs mer:

Så sjuk är Mette-Marit – läkarens dom

Anni-Frid Lyngstad 75 år – hennes liv i bilder

Då får man vaccineras – det gäller för coronavaccinet

Mer läsning

Femina