Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Michelle Obamas kritik efter artikeln om Jill Biden

14 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografStephen M. Dowell/TT.
Jill Biden.
Jill Biden ombeds sluta använda sig av sin doktorstitel, i en artikel i Wall Street Journal.
Nu kritiseras artikeln som sexistiskt, och den politiska eliten sluter upp kring den kommande första damen, som är stolt lärare.
”Hon är en inspiration för mig, sina elever och amerikaner i hela landet. Den här artikeln hade aldrig skrivits om en man”, skriver Doug Emhoff, Kamala Harris make.
Annons
5 First Ladys vi minnsBrand logo
5 First Ladys vi minns

Kommande presidentfrun Jill Biden har mötts av stort stöd online, efter en artikel i Wall Street Journal som många nu benämner som sexistisk.

Artikelförfattaren Joseph Epstein tycker nämligen att Biden, som blir USA:s första dam i januari, ska ta bort sin doktorstitel som hon har framför sitt namn – då han inte tycker att hennes doktorsgrad är tillräckligt tung.

”Någon chans att du kanske ta bort 'doktor' för ditt namn? Doktor Jill Biden låter och känns bedrägligt, för att inte säga en smula komiskt. Din examen är, vad jag förstår, att du doktorerat i pedagogik vid University of Delaware, genom en doktorsavhandling med den oinbjudande titeln 'Att bibehålla studenter på community college-nivå: Att möta studenters behov'”, skrev Epstein i Wall Street Journal, och fortsatte:

"En vis man sa en gång att ingen borde kalla sig själv doktor om man inte har förlöst ett barn. Tänk på det, doktor Jill, och släpp doktor hädanefter”.

Annons

Artikeln har nu alltså kritiserats av politisk elit. Kamala Harris make, Doug Emhoff skriver att en liknande artikel aldrig hade skrivits om en man.

”Doktor Biden har förtjänat sina titlar genom hårt arbete och rent slit. Hon är en inspiration för mig, sina elever och amerikaner i hela landet. Den här artikeln hade aldrig skrivits om en man”, skriver Emhoff.

Michelle Obamas försvar av Jill Biden

Även Michelle Obama, som var första dam när Jill Biden var andra dam 2008 till 2016, går i försvar.

”Just nu ser vi vad som händer så många yrkeskvinnor, oavsett om deras titlar är doktor, fröken, fru eller till och med första dam: Alldeles för ofta möts våra prestationer med skepsis eller till och med hån. Vi betvivlas av de som väljer svagheten i att göra sig lustig över styrkan i respekt. Men på något sätt så fastnar orden, och efter årtionden av arbete tvingas vi bevisa oss igen”, skriver Michelle Obama på Instagram, där hon hyllar Jill Biden som en förebild för utbildning.

Annons

Före valet i november så sa Jill Biden att vill fortsätta arbeta som lärare på community college även om maken Joe Biden skulle vinna presidentvalet.

– Om vi tar oss till Vita huset ska jag fortsätta undervisa. Det är viktigt, och jag vill visa folk vikten av lärare och att de ska veta om deras bidrag och lyfta deras yrkesroll, sa Jill Biden i en intervju.

Läs mer:

Annons