Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mikael Sandströms sömnproblem: ”Har inte sovit en natt på 30 år”

19 mar, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Mikael Sandström
På grund av sitt jobb som läkare har Mikael Sandström fått sömnrubbningar.
Nu berättar han om problemen, och att han inte fått en hel natts sömn på flera decennier.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

I det senaste avsnittet av sin podcast Utforska vården med dr. Mikael berättar Mikael Sandström om sömnproblemen som han dras med nu. Faktum är att han haft det under en väldigt lång tid.

– Jag har inte sovit en natt på 30-35 år, tror jag. Alltså från klockan 23 till 6. Det längsta jag sover är tre-fyra timmar.

Istället för att ligga och vrida och vända sig kliver Mikael Sandström upp då. Den här sömnstörningen kallas primär insomni, och innebär att problemen inte har någon uppenbar koppling till ohälsa.

Mikael Sandström bor nu tillsammans med kärleken Lotta Engberg.
Mikael Sandström bor nu tillsammans med kärleken Lotta Engberg.

Därför har doktor Mikaels sömn rubbats

För Sandströms del tror han att sömnstörningen beror på hans arbete som läkare, och att han jobbar jour.

Annons

– I mitt fall: Jag har varit jour 2 500 gånger. Det är totalt 7, 5 år sedan jag började med det här 1986. Jag har blivit störd varje natt tusentals gånger. Och det är min förklaring till att jag sover dåligt, för jag tycker att jag har koll och mår ganska bra, säger han och fortsätter:

– Jag är nog att jämföra med en skiftarbetare. Och de har sämre sömn, det vet man. Och grejen med mig, som jag säger till mitt försvar, det är att jag störs inte av det. Jag ligger inte och kastar mig om nätter och tänker att jag måste sova, säger Mikael Sandström.

Har inte sovit bra sedan 1986

Han berättar också att han förlikat sig med sakernas tillstånd, och att han istället kan ligga och tänka eller läsa lite.

– Men ibland så blir jag lite trött på eftermiddagen, och då powernappar jag och blir ännu piggare och gladare. Jag tycker att jag löst det här på ett bra sätt, men att sova i sju timmar har jag inte gjort sen 1986.

Vid sidan om sömnstörningen har Mikael Sandström dragits med andra problem. Efter inspelningen av The island har han kämpat för att få tillbaka styrkan i kroppen som bröts ner under hans tid på ön till följd av brist på föda.

– Det har tagit fram tills nu, över ett halvår att komma tillbaka, berättade han nyligen för Expressen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons