5 saker du vill veta om Izabella Scorupco
0:57

Efter reklamen: 5 saker du vill veta om Izabella Scorupco

(0:57)

Slå på ljud

Mariana ”Mirre” Dehlin deltog i överlevnadsprogrammet Robinson inte mindre än tre gånger! Hon var med i säsong 6, 2002, säsong 7, 2003, och säsong 15, 2012. Sista gången Mirre medverkade lyckades hon vinna hela tävlingen.

Till vardags jobbar hon som frisör, och driver sedan många år en egen salong, Mirres, på Kungsholmen i Stockholm. Sedan vinsten i Robinson: Revanschen 2012 har ”Mirre”, som förr om åren hette Hammarling, hunnit skilja sig och byta efternamn till Dehlin. Men det är givetvis inte allt som hänt...

Mirre med den eftertraktade Robinson—statyetten 2012.

JESSICA GOW / TT

Så växte Mirre upp

Mariana ”Mirre” Dehlin är en riktig söderböna och växte upp i Stockholms innerstad, med två syskon, vid Mosebacke på Södermalm.

– Jag är som en liten rännstensunge. Pappa hade tavelaffär i Gamla stan och jag gick på dagis vid Storkyrkan. Men vi hade landställe i Hälsingland, där vi var hela våra sommarlov. Jag älskar både landet och storstaden, konstaterar Mirre i podcasten Vart tog du vägen.

Mirre i Robinson 2002.

TT

I alla år, ända sedan barnsben, har Mirre haft en otrolig energi. ”Vi trodde vi fick vårt tredje barn, men med Mirre fick vi tre till”, har hennes pappa sagt.

Redan när Mirre gick i tredje klass blev hennes mamma sjuk, i Alzheimers. Mamman gick sedan bort, då Mirre var 18.

– Det var hemskt men det har också gett mig flera positiva sidor. Jag har fått driva mig själv, till det jag ville bli.

Mirre bestämde sig tidigt för att bli frisör, redan vid 4-5 års ålder. Hon studerade hårt och fick till sist de 5.0 i betyg som krävdes för att komma in på utbildningen. Hon har aldrig ångrat sitt karriärval.

– Nu har jag varit frisör i 30 år och jag går alltid till jobbet med glada steg.

En annan stor passion i Mirres liv är att åka vattenskidor. Det gör hon ofta.

– Det har jag älskat sedan jag var nio år gammal.

Mirre i Robinson 2002

Det var Mirres kollega som fick henne att bestämma sig för att år 2002 söka till Robinson. Vad som drog? Alla tävlingsmoment. Hon beskriver sig själv som en riktig tävlingsmänniska som alltid ger allt. Hon ansökte till Robinson genom att skicka in en kvällstidning med sig själv i. I tidningen stod det om den flygolycka som Mirre varit med i 1992. Efter en nio timmar lång flygresa från Stockholm hade Mirre och hennes pappa mellanlandat på Kennedyflygplatsen i New York. Flight 843 skulle ta familjen till storasyster Anna-Karin Sievers i San Francisco. Men något gick snett.

Mirre med sin exman och sina två barn, 2004.

Jonas Hessman/TT

– Jag kände att något var fel. De körde runt med planet inne på plattformen, gasade och saktade in om vartannat. De höll på säkert i en halvtimme, har Mirre berättat.

När planet till sist lyfte från startbanan så besannades farhågorna.

– Nästan direkt efter att vi lyft kände jag att det här går alldeles för sakta. Då vände planet och började gå neråt. Jag minns att jag tittade ut genom fönstret och skrek till pappa "vi kraschar, vi kraschar".

Planet slog ner på en stor gräsåker och fattade eld, ett 50-tal personer skadades men alla planets nära 300 resenärer, inklusive Mirre, överlevde.

Mirre om sin skilsmässa

I podcasten Vart tog du vägen? Får Mirre frågan om vad som är hennes värsta motgång i livet. Svaret kommer direkt.

– Det är när jag skilde mig från min man, efter 17 år. Vi har två barn tillsammans.

Även Mirre är glad för hur livet blev efter skilsmässan så kan hon ändå känna en viss sorg i hjärtat, berättar hon i podden Vart tog du vägen, från 2020.

Hon berättar att om hon fick ge ett råd till människor som går och funderar på att bryta upp från en relation skulle hon säga ”gör det inte".

Mirre om framgången

Efter den första Robinson-omgången smällde framgången till rejält. Plötsligt var Mirre omskriven – överallt! Hennes frisörsalong blev oerhört välbesökt. I dag har det lugnat ner sig. Men visst blir hon fortfarande igenkänd. Men det är bara roligt.

Livet efter Robinson

Efter vinsten i Robinson 2012 använde Mirre prispengarna till en långresa med sina barn.

Mirre 2019.

Hans Shimoda/TT

– Jag tog med mig mina två barn och hyrde en röd bil och bilade i Kalifornien, berättar hon.

Sedan Mirre försvann från rampljuset har livet tuffat på. Hon arbetar i sin salong och hon har en pojkvän. Dessutom har hon uppfunnit en sak: Mirrokel, ett litet förstoringsglas som man har runt halsen.

Men, skulle hon kunna vara med i dokusåpan Robinson en gång till, en fjärde?

– Jag skulle inte kunna säga nej, det är för roligt! Jag minns bara det skojiga. Men helst skulle jag vilja vara med i Let's Dance.

Mest läst